פרוביוטיקה עכשיו
מרגישים נפיחות בבטן, כבדות ואי נוחות כללית במיוחד בתקופה האחרונה? יכול להיות שאוכלוסיית החיידקים הטובים שלכם במעי נחלשה. החדשות הטובות: עם תוסף פרוביו >>
הקיץ כאן, ואיתו גם נגיפים העשויים לגרום לדלקות מעיים זיהומיות עם תופעות לוואי מוכרות של הקאות ושלשולים. התפרצות נגיפים אלו נפוצה מדי קיץ, כאשר מחולל הדלקת הוא בדרך כלל נגיף הרוטה וירוס או חיידק מסוג סלמונלה או E.COLI.
ההדבקה בדלקות מעיים זיהומיות מתרחשת לרוב במעבר של הנגיפים והחיידקים מידיים נגועות, בדרך כלל לאחר שטיפת לא נאותה של ידיים בתום השימוש בשירותים, או מגע לא היגייני של ידיים נגועות עם מזון ומים. מסיבות אלו הופכות בריכות עירוניות בקיץ לכר פורה להידבקות בשלשולים.
הסכנה העיקרית בדלקת מעיים זיהומיות, מלבד אי הנעימות של כאבי הבטן, שלשולים והקאות, היא הגעה למצב של התייבשות כתוצאה מאיבוד נוזלים מוגבר. בקרב ילדים, סכנת ההתייבשות גדולה פי כמה מאשר בקרב מבוגרים.
בהנחיות שנקבעו על ידי החוג למחלות זיהומיות בילדים והאיגוד לרפואת ילדים נקבע כי החזרת נוזלים ומלחים באמצעות תמיסת מינרלים היא הבסיס לטיפול במצב שכזה של שלשולים והקאות. השיטה העדיפה היא החדרת נוזלים דרך הפה, וכאשר זו לא מתאפשרת, באמצעות עירוי לווריד.
מלבד ההנחיה להחזרת נוזלים ומלחים, נרשמה גם המלצה נוספת: "עדויות חדשות בספרות מחזקות את הרושם שטיפול בפרוביוטיקה בנוסף ל- ORS (תמיסת נוזלים) יעיל בהפחתת משך ועוצמת השלשולים". על כן קובעים המומחים לשקול לטפל בפרוביוטיקה בזנים שהוכחו כיעילים ובטוחים, בנוסף לתמיסת מינרלים להקלה על תופעות השלשולים וההקאות.
פירוש המילה פרוביוטיקה הוא "למען החיים". החיידקים הפרוביוטיים הם, למעשה, מינים שונים של חיידקים הנמצאים באופן טבעי במערכת העיכול שלנו ומסייעים לפעילותה. לכן הם נקראים גם "חיידקים טובים" או "חיידקים ידידותיים".
לחיידקים הפרוביוטיים מספר תפקידים חשובים במערכת העיכול. הם מסייעים לעיכול תקין, מונעים התרבות של חיידקים מזיקים, נלחמים בפטריות וטפילים, עוזרים בייצור ויטמינים ומחזקים את מערכת החיסון.
שלשולים גורמים לירידה משמעותית בכמות החיידקים הטובים המצויים במערכת העיכול. נטילת פרוביוטיקה במצב של מחלה מסייעת להחזיר את מערכת העיכול לאיזון, ובכך מקצרת את משך זמן השלשולים ומפחיתה מעוצמתם.
ישנם מאכלים שונים המתהדרים בכותרת "עשירים בפרוביוטיקה" אבל האמת היא שאין כל דרך לדעת מהי כמות החיידקים הפרוביוטיים שהגוף שלנו מקבל דרך המזון. מסיבה זו בוחרים אנשים רבים לספק לגופם פרוביוטיקה באמצעות תוספי תזונה.
אבל כשאתם ניגשים לבחור פרוביוטיקה לקטנטנים שלכם, שימו לב שהמוצר יהיה מגוון ובעל חיידקים פטנטים שנחקרו ונמצאו מתאימים לפלורת המעיים העדינה של ילדים. כמובן לא פחות חשובה צורת הנטילה הנוחה עבור ילדים- פרוביוטיקה בטיפות או פרוביוטיקה המגיעה באבקה הנוחה להמסה בכל משקה או מזון.
בכל מקרה שהתסמינים של שלשולים והקאות אינם חולפים תוך פרק זמן קצר, או שיש סימנים נוספים למחלה כגון חום, יש לקחת את הילד לבדיקת רופא.
לסיכום, לעבור קיץ שלם נטול שלשולים זה אפשרי, חוק מפתח הוא שמירה על היגיינה גבוהה אשר תתרום למנוע את מרבית מקרי ההדבקה, בייחוד בקרב ילדים. בין ההמלצות הנוספות - שימוש בפרוביוטיקה להקלה על תופעות השלשולים וההקאות.