• -
  • -

icoכל מה שרציתם לדעת על אנמיה

אנמיה הינה שם כולל למספר מחלות שהמשותף לכולן הוא חוסר. האנמיה השכיחה ביותר היא אנמיה שמקורה בחסר ברזל. אנמיה כזו מתבטאת בתכולה נמוכה של המוגלובין בדם או חסר בתאי דם אדומים שיכולים לשאת את ההמוגלובין.

ניתן לחלק את מחלות האנמיה על פי הסיבה ממנה היא נוצרת:
אנמיה כתוצאה מייצור מופחת או לקוי של המוגלובין או תאי דם אדומים.
אנמיה כתוצאה מהרס של כדוריות אדומות או אובדן דם.

 הסיבות ואיך זה מתבטא:

  • ייצור מופחת של המוגלובין עקב חסר של ברזל בתזונה
  • חוסר בברזל הגורם ליצירת כדורית קטנה מידי (נקרא אנמיה מיקרוציטית)
  • ייצור מופחת של המוגלובין עקב מחלה זיהומית כרונית המפריעה לזמינות הברזל בגוף
  • ייצור לא תקין של ההמוגלובין עקב מחלות תורשתיות כגון תלסמיה במחלת אנמיה חרמשית
  • בעיה בייצור הממברנות של הכדוריות האדומות כמו במחלת אנמיה ספרוציטית
  • יצירה לא תקינה של כדוריות דם אדומות עקב חוסר של ויטמין B12 או חומצה פולית, הנקרא אנמיה מגלובלסטית
  • בעיות בכליות הגורמות לחוסר יצירת ההורמון אריתרופויאטין האחראי לייצור כדוריות אדומות במוח העצם
  • בעיה ביצירת כל סוגי תאי הדם במוח העצם, הנקראת אנמיה אפלסטית או אנמיה היפופלסטית.

קבוצות סיכון, האם אתם בפנים?
תינוקות וילדים הם בסיכון מוגבר ללקות באנמיה. בישראל ההמלצה היא לתת מגיל 4 חודשים תוספת ברזל כדי למנוע זאת. גם קשישים וחולים במחלות כרוניות לוקים יותר באנמיה. בהשוואה לגברים, נשים הן הסובלות העיקריות מחסר של ברזל עקב איבוד דם בכל חודש בדימום הווסתי  ובפרט, נשים בהריון הנוטות יותר לפתח אנמיה מחוסר ברזל עקב עליה בנפח הדם.

קבוצה נוספת אשר בסיכון היא קבוצת הצמחונים והטבעונים. בארצות המערב, אנשים רבים חיים במדינות אשר בהן מסורת האוכל בנויה כך שמרכיב עיקרי בתזונה הוא בשר, בשונה מהמזרח, שם התזונה מבוססת בעיקר על סויה ואורז. במערב, אנשים רבים שמפסיקים לאכול בשר, אינם משנים לחלוטין את תזונתם ולכן אינם מקבלים מספיק ברזל.

מה מרגישים?
התסמינים כתוצאה מאנמיה אינם ספציפיים והם מבטאים את הירידה באספקת הדם והחמצן לרקמות ולאיברים השונים בגוף:

  • חולשה, עייפות וסחרחורות
  • כאבי ראש, עצבנות, קושי בריכוז, צלצולים באוזניים, חוסר תיאבון, בחילות
  • תחושת קור בגפיים
  • דפיקות לב ועלייה בקצב הלב - טכיקרדיה
  • חיוורון כתוצאה מירידה באספקת הדם לעור, הנובעת מכך שהגוף מפנה דם רב יותר לאיברים החיוניים בגוף
  • היעדר וסת

האבחון של אנמיה, והבידול בין סוגי האנמיה השונים נעשים באמצעות בדיקות דם. יש לציין, כי גוף האדם, נשים וגברים כאחד, איננו זקוק לכמות גדולה של ברזל, B12 וח.פולית בתזונה אך התזונה המערבית התעשייתית, לעיתים, איננה מספקת גם את המינימום הדרוש.

איך מטפלים?
טיפול במחלת האנמיה הוא בהתאם לגורם. באנמיה מחוסר ברזל - יינתן טיפול בברזל במינון גבוה. בחוסר בחומצה פולית ו/או B12 הטיפול הוא מתן הוויטמינים. בחוסר בהורמון אריתרופויאטין יינתן תחליף של ההורמון.

המלצות לתזונה נכונה
מומלץ לצרוך מזונות העשירים בברזל, כדוגמת ירקות עליים ירוקים, קטניות, אגוזים, אצות, פֵרות יבשים, ביצים. יש להימנע מקפאין (תה, קפה, קולה), מעישון ומאלכוהול, הפוגמים בספיגת ברזל.

אהבת? שתף עם החברים!

נא השאירו שם וטלפון ונטורופתית ממחלקת ההדרכה המקצועית
שלנו תתקשר אליכם בהקדם
שעות פעילות המחלקה: ימים א' - ה'
בין השעות 17:30 - 8:30 לא כולל חגי ישראל וימי שבתון

נרשמים לניוזלטר סופהרב ומקבלים עדכונים לאורח חיים בריא!

הצטרפו עכשיו