פרוביוטיקה עכשיו
מרגישים נפיחות בבטן, כבדות ואי נוחות כללית במיוחד בתקופה האחרונה? יכול להיות שאוכלוסיית החיידקים הטובים שלכם במעי נחלשה. החדשות הטובות: עם תוסף פרוביו >>
"> "> ">
להבין את מערכת העיכול שלנו יכול להיות משהו קצת קשה לעיכול, בכל זאת מדובר במערכת שבה המעי (אצל אדם בוגר) משתרע על שטח של כ-200 מ"ר! אבל ברגע שמפרקים את המערכת לחתיכות קטנות יותר, הרבה יותר קל להבין כיצד היא פועלת ומה החשיבות שלה. הכנו לכם מדריך מקוצר על חשיבות בריאות המעיים וריכזנו לכם טיפים שיכולים להוביל אתכם בדרך לשם. בואו נתחיל>>
המעי שלנו הוא למעשה עוד איבר בתוך מערכת העיכול שלנו, שהיא מערכת מורכבת המבצעת פונקציות חיוניות רבות על מנת לסייע בפירוק האוכל שאנו אוכלים. המערכת מתחילה למעשה מהרגע שהמזון נכנס אלינו לפה ואז מתחיל תהליך העיכול. המזון עובר בכמה מוקדים לאורך הדרך, ביניהם המעי הדק והמעי הגס. במעי הדק, אנזימים ומיצי מרה משתחררים על ידי הלבלב וכיס המרה שנמצא ליד הכבד כדי לעזור בפירוק המזון, כך שרכיבי התזונה השונים יוכלו להיספג בצורה טובה בזרם הדם שלנו. המעי הגס סופג כמויות גדולות של מים ואלקטרוליטים (רכיבי תזונה) ועוזר בפינוי חומר הפסולת וחומרים אחרים שגופנו אינו זקוק להם.
בגוף שלנו יש מערכת המורכבת מחיידקים (המכונה גם מיקרו-פלורה או פלורה) שחיה בדרכי המעי. מערכת חיידקית זו נקראת המיקרוביוטה של המעי. מדובר במערכת מתוחכמת שמתחילה להתפתח כבר לאחר הלידה. אחד הגורמים החשובים ביותר הקובעים את המיקרוביום של התינוק שנולד הוא הרכב הפלורה הטבעית של האם וסוג התזונה שלה. ישנם מחקרים המצביעים כי תינוקות הניזונים מחלב האם הינם חזקים יותר וייתכן וישנה גם השפעה לצורת הלידה (טבעית או ניתוח קיסרי) בהרכב המיקרוביום.
ניתן לזהות את החיידקים במעי של התינוק החל מבערך שבועיים לאחר הלידה, כאשר ההרכב מתעשר בהדרגה עד שבגיל שנה יש לתינוק כבר את כל הזנים האופייניים, ובגיל 3 בערך המיקרוביום של הילד משתווה לזה של המבוגר.
פלורת המעיים יכולה להשתנות על סמך גורמים שונים שמשפיעים עליה, כמו התזונה, רמות מתח, שימוש באנטיביוטיקה ושלבי חיים שונים ביניהם גיל ההתבגרות, הריון וגיל המעבר. חיידקי המעיים המרכיבים את הפלורה הם חלק בלתי נפרד ממערכת העיכול, וכאשר התזונה והבריאות משתנים, כך גם הרכב החיידקים במעי.
במעי שלנו יש כמאה טריליון תאי חיידקים- בערך פי עשרה ממספר התאים בגוף כולו! בעוד שרוב החיידקים הללו אינם מזיקים, חלקם יכולים לגרום לבעיות מסוימות. בכל המקרים, החיידקים 'הטובים' הם הרבה יותר מ'הרעים', אך כל שינוי באיזון וביחס של החיידקים הטובים לעומת הרעים בפלורה, מהסיבות שצוינו קודם לכן, עשוי להשפיע על תפקוד מערכת העיכול שלכם.
לא ייאמן, אבל למערכת העיכול שלנו יש מערכת עצבים משלה המורכבת ממעל 100 מיליון נוירונים. למעשה, מחקרים מתמשכים מראים שהיא מכונה "המוח השני" והיא קשורה בצורה הדוקה למוח שלנו, בלי שאפילו נדע זאת. לדוגמא, כולנו מכירים את התחושה של "פרפרים בבטן". ברור שאין חרקים בצבע יפה שמתנופפים בבטן שלנו, אך הבטן שלנו מעבירה תחושה זו למוח. באופן דומה, מחקרים מצביעים על כך שכאשר פלורת המעיים שלנו איננה מאוזנת (כלומר היחס בין החיידקים הטובים לרעים הופר) הדבר עלול להשפיע לרעה על בריאותנו הכללית ואף להשפיע על מצב הרוח.
החדשות הטובות הן שבריאות המעי שלנו יכולה להיות בשליטתנו. ישנן דרכים רבות וקלות לשפר את בריאות המעיים הכללית. זכרו, אין הדבר אומר שאתם צריכים לבצע שינויים דרסטיים בחייכם- אפילו צעדים קטנים יכולים להשפיע.