אנמיה מחוסר ברזל? על הגורמים, הסיכונים ולמה אסור להתעלם מזה
- ברזל הוא מינרל אשר מהווה חלק ממבנה ההמוגלובין ואחראי על הובלת החמצן בגוף.
- מחסור בברזל הוא המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בעולם, אשר מוביל במשך הזמן לירידה ברמת ההמוגלובין, מצב שיכול להתבטא בעייפות מוגברת, חולשה וחיוורון.
- אנמיה מחוסר ברזל שכיחה יותר בקרב נשים בגיל הפוריות. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי קרוב ל-30% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מאנמיה מחוסר ברזל.
מדוע ברזל כל כך חשוב לבריאות שלנו ומה קורה לנו בגוף כשהוא חסר?
אנמיה מחוסר ברזל היא הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה בגילאי הילדות ומהווה מחצית ממקרי האנמיה בכל שכבות הגיל. למי זה קורה בשכיחות גבוהה יותר ומדוע? כל הפרטים בכתבה שלפניכם.
כמו אוויר לנשימה
החיים שלנו תלויים בו! אנחנו לא יכולים לחיות בלעדיו, אפילו לכמה דקות בודדות. חמצן. כל התאים בגוף שלנו צריכים חמצן כדי לחיות. האם חשבתם פעם כיצד החמצן שאתם נושמים מגיע לכל תא ותא בגוף שלכם? נשימה היא פעולה אוטומטית שמתרחשת מעצמה, אנחנו לוקחים נשימה, נכנס אוויר לריאות, ומה עכשיו?
כדי שהחמצן יגיע מהריאות שלכם לכל תא ותא בגוף, הוא צריך להתמוסס בדם ודרכו הוא נוסע ומגיע לכל תא, לכל רקמה ולכל איבר, אך זה לא דבר שקורה מעצמו. מי שאחראי לכך, אלו תאי הדם האדומים, המוכרים גם בשם "כדוריות הדם האדומות". תאים אלו מכילים חלבון בשם המוגלובין, שתפקידו להוביל את החמצן מהריאות אל תאי הגוף.
ברזל הוא חלק בלתי נפרד ממבנה ותפקוד ההמוגלובין, ולמעשה הוא זה שקושר אליו את החמצן וכך מתאפשרת נשיאתו דרך מחזור הדם. מכאן שאתם יכולים להבין עד כמה הברזל חשוב וחיוני עבורכם, ממש כמו אוויר לנשימה.
הידעת? הדם שלנו אדום בגלל ההמוגלובין. מולקולת המוגלובין בנויה ממבנה חלבוני שמחובר למולקולת "הם" (Heme) שהוא למעשה פיגמנט אדום, אליו מחוברים 4 אטומי ברזל.
מה זה ברזל?
ברזל הוא אחד המינרלים החשובים ביותר לגוף האדם, הוא מהווה חלק ממבנה ההמוגלובין ועל כן חשיבותו בהובלת החמצן בגוף. בנוסף לכך, ברזל משתתף בתהליכי חילוף החומרים של שומנים, פחמימות וחלבונים ובתהליך הפקת האנרגיה בתאים. הוא מהווה מרכיב חשוב בייצור של מוליכים עצביים: דופמין, סרוטונין ונוראדרנלין, חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון ובעל תפקידים נוספים וחשובים בגוף.
מה זה אנמיה?
משמעות המילה אנמיה היא "חוסר דם", היא עלולה להתפתח ממגוון סיבות ומסווגת לפי הגורם.
לפי נתונים אפידמיולוגיים משנת 2021, כמעט 25% מהאנשים בעולם סובלים מאנמיה, כאשר הסיבה השכיחה ביותר היא מחסור בברזל, אשר מהווה כמחצית מכלל מקרי האנמיה בעולם.
האבחנה נעשית על פי בדיקות דם. המדד אשר מצביע על אנמיה הוא רמת המוגלובין (HGB) נמוכה, שלרוב מלווה גם בירידה בכמות תאי הדם האדומים (RBC). מדדים אלו אמנם מספרים לנו שקיים מצב של אנמיה, אך אינם מספיקים בפני עצמם כדי לגלות לנו מה גרם למצב. כדי לקבוע מה סוג האנמיה, יש לבצע בדיקות נוספות.
אנמיה נפוצה בעיקר בשל חוסרים תזונתיים, כשהעיקרי כאמור הוא חוסר בברזל, אך גם חוסר בוויטמין B12 או חומצה פולית, עלולים להוביל לפגיעה בייצור ותפקוד כדוריות הדם האדומות.
יש לציין, כי אנמיה עשויה להופיע מסיבות שאינן קשורות כלל לתזונה. היא עלולה להתפתח כמצב נלווה למחלות כרוניות שונות, בעיות גנטיות או עקב איבוד דם. טיפול באנמיה, מצריך אבחון, כשלפיו יותאם הטיפול.
המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בעולם
הכול מתחיל בבית החרושת לייצור דם, הלא הוא מח העצם, שם מיוצרים תאי הדם שלנו, התאים האדומים והתאים הלבנים. בכדי שתהליך הייצור שלהם יושלם בצורה תקינה, דרושים חומרי הזנה, בעיקר ויטמינים ומינרלים. מחסור בכל אחד מהרכיבים הנחוצים, במשך הזמן, יפגע בתהליך הייצור של תאי הדם או בתפקוד שלהם. ברזל הינו אחד המינרלים החשובים ביותר ליצור תאי הדם האדומים. מחסור בברזל הוא המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בעולם!
מה הם התסמינים של אנמיה מחוסר ברזל?
אנמיה קלה לא תמיד מורגשת ולרוב היא מתפתחת בהדרגה. ישנם מאגרי ברזל בדם (פריטין), אך לבסוף גם הם מתרוקנים במידה ויש מחסור תזונתי בברזל, או לחילופין בעיה בספיגה שלו, מכל סיבה שהיא.
אנמיה מחוסר ברזל יכולה לבוא לביטוי בתסמינים כגון: עייפות, חולשה, חיוורון, נשירת שיער, קוצר נשימה (בעיקר במאמץ), דפיקות לב מואצות, סחרחורת, כאבי ראש או טינטון.
יש לבצע בדיקות דם ולא לאבחן את עצמכם לפי התסמינים שצוינו, מכיוון שהם יכולים לנבוע גם מסיבות אחרות ולא בהכרח מאנמיה.
מה הן הסיבות לאנמיה מחוסר ברזל?
תזונה דלה בברזל היא הסיבה העיקרית לאנמיה מחוסר ברזל. צמחונים וטבעונים שאינם מקפידים על תפריט מאוזן עלולים לסבול מחסר, כמו גם ילדים או מבוגרים שהתזונה שלהם אינה מגוונת ודלה בברזל, בגלל העדפות תזונתיות או "בררנות באוכל".
בחלק מהמקרים, הבעיה לא טמונה בתזונה לקויה, אלא נובעת מבעיית ספיגה. זו עלולה להיגרם עקב מצבים הקשורים לפעילות לא תקינה של מערכת העיכול, שימוש בתרופות מסוימות, התמודדות הגוף עם זיהום, צריכה מוגברת של מזונות או משקאות שמפריעים לספיגת ברזל וסיבות נוספות.
כל מצב של אנמיה מחוסר ברזל, בעיקר אם מאובחן אצל גברים מבוגרים או נשים אחרי הפסקת הווסת, מצריך בירור רפואי מקיף לאיתור הסיבה וטיפול מתאים.
"קרוב ל-30% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מאנמיה מחוסר ברזל"
כך על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO). אנמיה מחוסר ברזל שכיחה יותר אצל נשים בגיל הפוריות, זאת עקב דימומי הווסת החודשיים, הריונות ולידות. על כן, נשים צריכות להקפיד על בדיקות דם שגרתיות, במיוחד אם הן חשות עייפות מוגברת, תשישות או נשירת שיער. במידה ואכן מתגלה אנמיה, חשוב להתייחס בזמן ולמלא את המאגרים, בהתאם להמלצת הרופא.
אצל נשים בהיריון האחוזים גבוהים אף יותר. כ-38% מהנשים בעולם סובלות מאנמיה בהיריון, זו קשורה לסיכון מוגבר ללידות מוקדמות ולמשקל לידה נמוך של היילוד.
רמות ברזל תקינות בהיריון חשובות לגדילת העובר ובפרט להתפתחות המוח, אשר צורך הרבה מאוד חמצן. למעשה, כ-60% מצריכת החמצן של העובר מופנה למוח. במהלך חודשי ההיריון נוצרים גם מאגרי הברזל של העובר, אשר אמורים לשמש אותו בחודשי חייו הראשונים.
*לקריאת כתבה בנושא ברזל בהריון: כך תעשי זאת ותמנעי מחוסר ברזל בהריון
איך אפשר להעלות את רמת הברזל?
הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא להגביר את הצריכה שלו דרך התזונה ולאכול יותר מאכלים שעשירים בברזל מהחי ומהצומח.
במקביל להעשרת התזונה, הדרך הקלה והיעילה להגדיל את כמות הברזל הנצרכת היא על ידי נטילת תוסף ברזל.
מקורות לברזל במזון
ברזל מהחי: בשר אדום, כבד עוף, הודו, ביצים ודגים.
ברזל מהצומח: קטניות, תרד, פטרוזיליה, מנגולד, מורינגה, אצות, אפונה, סלק, משמשים, תאנים, טחינה, שקדים, אגוזים, זרעים, טף, קינואה ושיבולת שועל.
אכילת מזונות שעשירים בוויטמין C תורמת לשיפור ספיגת הברזל מהמזון.
מה מפריע לספיגה של ברזל?
יש מזונות ומשקאות מסוימים, אשר מעכבים ספיגת ברזל, כמו למשל: קפה, תה, מוצרי חלב וביצים. ישנם רכיבים המצויים במזונות מהצומח, שנקשרים לברזל וכך מקטינים את הספיגה שלו, כמו: סיבים תזונתיים, חומצה פיטית וחומצה אוקסלית, אלו מצויים במגוון ירקות, פירות, עלים ירוקים, קטניות וזרעים.
ניקח לדוגמה את אחד הירקות העשירים ביותר בברזל- תרד, שהוא גם אחד הירקות שמכילים את הכמות הגבוהה ביותר של חומצה אוקסלית, אשר מפריעה לספיגת הברזל, כך שרק כמות קטנה ממנו נספגת.
למרות זאת, עדיין מומלץ לשלב מזונות צמחיים אלו להעשרה וגיוון התפריט! הם מהווים מקור לברזל, גם אם הוא אינו נספג בצורה מלאה ומכילים שפע של רכיבי תזונה נוספים שמועילים לבריאות. אחת הדרכים להפחתת החומצה האוקסלית היא בישול.
הידעת? מינרלים אינם נהרסים בבישול או בחום.
מה שכן חשוב לדעת, זה שאם מבשלים ירקות במים (מרק למשל), המינרלים עוברים למי הבישול, כך שכדאי להשתמש גם בהם.
3 טיפים לשיפור ספיגה של ברזל
- ויטמין C– תורם לספיגת ברזל. לצד העשרת התפריט במקורות לברזל, מומלץ גם לאכול יותר מזונות שעשירים בוויטמין C כמו ירקות ופירות טריים, או לצרוך תוסף ויטמין C.
- הנבטה של קטניות– מנטרלת את החומצה הפיטית שמצויה בהן באופן טבעי ומפריעה לספיגה. גם השרייה ממושכת מפחיתה את הכמות שלה, אך הדרך הטובה והיעילה ביותר להיפטר ממנה היא הנבטה שלהם טרם הבישול. זו מאפשרת זמינות ספיגה גבוהה יותר של המינרלים ובכללם ברזל.
- הפרדה ממוצרי חלב, קפה, תה וסיבים– הטיפ הזה מתייחס בעיקר עבור אלה הנוטלים תוספי ברזל: הפרידו את מועד הנטילה שלו מכל מה שעלול להפריע לספיגה, לפחות שעה לפני או אחרי. אפשרות נוספת, היא לצרוך תוסף ברזל שאינו מתנגש עם מזונות או משקאות, עליו נפרט מיד.
מי זקוק לתוסף ברזל?
ברזל הכרחי לבריאות בכל שלב ובכל גיל, החל משלב העוברות ולמשך כל החיים. ישנם מצבים בהם נדרשת השלמה של ברזל באמצעות תוספי תזונה. אז מי צריך תוסף ברזל?
- אדם שאובחן עם אנמיה מחוסר ברזל- המלצה לצריכת תוסף ברזל תינתן רק במצב של אנמיה מחוסר ברזל או מטעמים אחרים בהמלצת רופא.
- נשים בהיריון ולאחר לידה- ההמלצה מתייחסת לכלל הנשים ההרות וללא קשר לתזונה. על פי משרד הבריאות מומלץ לקחת תוסף ברזל באופן יומיומי החל מסוף השליש הראשון ועד שישה שבועות אחרי הלידה. העובר תלוי באם, ואכן בהיריון יש ניצול מוגבר של ברזל וצריך כמות גדולה מהרגיל. במקרים ספציפיים, המינון היומי המומלץ עשוי להשתנות בהתאם להמלצת הרופא. בשל תפקידיו המהותיים של הברזל בגוף, חשוב למלא חוסרים עוד בטרם הכניסה להיריון בכפוף לבדיקות הדם ולהמלצת הרופא, ועל אחת כמה וכמה בזמן ההיריון.
- תינוקות- מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה וחצי, גם כאן ההמלצה הרשמית מטעם משרד הבריאות היא לתת תוסף ברזל כהשלמה תזונתית, ללא קשר לכמות הברזל במזון.
*לקריאת כתבה בנושא: ברזל לתינוקות – כל מה שחשוב לדעת
ברזל תופעות לוואי
תוספי הברזל הנפוצים בשוק תוספי התזונה, עלולים לגרום תופעות לוואי לא נעימות כגון: עצירות, שלשול או כאבי בטן. תוספי הברזל הנוזליים עלולים להכתים את השיניים או להשאיר טעם לוואי מתכתי בפה. עקב כך, אנשים רבים נרתעים מנטילת תוספי ברזל.
תוסף ברזל מומלץ שלא גורם לעצירות ולתופעות לוואי אחרות
כן, יש כזה דבר! הוא נקרא ברזל ביסגליצינאט (Bisglycinate Iron), מכונה גם "ברזל עדין". הוא בעל יתרונות שהופכים אותו לאחד מתוספי הברזל הפופולריים בשנים האחרונות. לעומת מרבית תוספי הברזל הקיימים בשוק תוספי התזונה, הוא אינו גורם לעצירות וכאבי בטן, אינו מתנגש עם מוצרי חלב וקפה, כך שאין צורך להפריד את מועד הנטילה. בנוסף, הוא נספג ביעילות בזכות צורת הקשירה הייחודית שלו. קיימים עשרות מחקרים קליניים בבני אדם בקבוצות גיל שונות אשר הוכיחו את יעילותו ובטיחותו של רכיב זה, לרבות בקרב נשים הרות וילדים.
בנוסף לסוג זה של ברזל, קיימים סוגים נוספים שעשויים להיות מופחתי תופעות לוואי כתלות בפורמט או בצורות קשירה שונות, כגון תוסף ברזל בגומי לעיסה, ברזל באבקה, ברזל בטיפות ועוד.
חשוב לדעת
הימנעות מנטילת תוסף ברזל עלולה להיות בעייתית, במיוחד במצב של אנמיה ובקרב נשים בהיריון ותינוקות. כאשר מבינים את החשיבות של ההשלמה במצבי חוסר והסיכונים שבכך, מוצאים את הדרך! העיקר- לא להתעלם.
אחד הפורמטים החדשניים שהצטרפו לאחרונה לשוק תוספי התזונה הוא תוסף ברזל שמגיע בפורמט של גומי לעיסה, פתרון נהדר, קל להתמדה ונוח לנטילה, במיוחד עבור אלה המתקשים בבליעת כדורים, כדוגמת נשים הרות שסובלות מבחילות ומתקשות בהתמדה עם נטילת תוספי התזונה שלהן.
שפע של בריאות,
צוות סופהרב