ברזל בהריון: כך תעשי זאת ותמנעי מחוסר ברזל בהריון
- ברזל הוא מינרל החיוני ליצירת ההמוגלובין, חלבון שנמצא בתאי הדם האדומים ותפקידו להוביל חמצן אל כל רקמות הגוף. בזמן היריון הגוף צריך לספק יותר חמצן, לאם, לשלייה ולעובר.
- נפח הדם עולה בשליש השני להיריון והאישה זקוקה לכמות ברזל גדולה יותר. על כן קיימת המלצה רשמית לנטילת תוסף ברזל מתום החודש השלישי ועד שישה שבועות לאחר הלידה.
- המוגלובין נמוך בהיריון כתוצאה מחוסר בברזל עלול להגביר את הסיכון ללידות מוקדמות ומשקל לידה נמוך של היילוד.

כל מה שאת צריכה לדעת על תוספי ברזל בהריון נמצא ממש כאן!
הרגע המאושר בחייך הגיע, את הולכת להיות אמא! אז עם כל ההתרגשות וההכנות, חשוב שתכניסי לשגרת החיים שלך את כל מה שיעזור לך ולעובר שלך להיות חזקים ובריאים יותר, בין היתר כמובן – תוספי ברזל בהריון.
ברזל בהריון הוא ללא ספק אחד הרכיבים החשובים ביותר להריון תקין, אך המידע הקיים לעיתים מבלבל. אנו מזמינים אותך לקחת לעצמך כמה דקות וללמוד על חשיבות הברזל, איך רצוי לצרוך אותו, כיצד אפשר לשמור על מינון ברזל בהריון והאם קיימות תופעות לוואי מנטילת תוספי הברזל.
מדוע אנו זקוקות לכמות גדולה יותר של ברזל בהריון?
ברזל הא מינרל נפוץ בגופנו המשתתף בתהליך ייצור תאי דם אדומים וחיוני לייצור המוגלובין- חלבון שנמצא בתאי הדם האדומים ותפקידו להוביל חמצן לרקמות הגוף. ברזל חשוב לתפקוד של אנזימים שונים, לייצור של מתווכים עצביים וחשוב לשמירה על מערכת חיסון בריאה.
בתקופת ההיריון, החל מהטרימסטר השני, חלה עלייה בנפח הדם. כמות הדם בגופה של ההריונית עולה בכ-50%. מכאן שהגוף זקוק ליותר ברזל על מנת לייצר המוגלובין עבור הדם הנוסף שנושא חמצן אל כל תאי הגוף. בזמן היריון הגוף שלך צריך לספק יותר חמצן כדי לספק את צורכי העובר הגדל.
חוסר ברזל בהיריון
חוסר בברזל עלול להוביל לירידה בהמוגלובין ולפגיעה ביכולת אספקת הדם, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בתחושת חוסר אנרגיה, עייפות, חולשה ותסמינים נוספים. במקרה כזה, ישנה חשיבות רבה להשלמת הברזל ולמילוי המאגרים, על ידי נטילת תוספי ברזל ואכילת מזונות עשירים בברזל ובוויטמין C שמסייע לספיגה שלו בגוף.
חשוב שתדעי, שבזמן ההיריון נוצרים מאגרי הברזל אצל העובר, שישמשו אותו בחודשים הראשונים לחייו. שמירה על רמת ברזל תקינה בהיריון הכרחית לבריאות האישה ההרה ולשמירה על היריון תקין. ברזל חיוני לגדילה והתפתחות העובר ובפרט להתפתחות הקוגניטיבית שלו.
מה עלול לקרות במצב של המוגלובין נמוך בהריון?
לפי נתונים סטטיסטיים שהתפרסמו מטעם ארגון הבריאות העולמי עולה כי 38% מהנשים בעולם סובלות מאנמיה בהיריון. המוגלובין נמוך בהיריון שנובע ממחסור בברזל, מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך של היילוד ועלול להשפיע על ההתפתחות הקוגניטיבית של העובר ועל בריאות האישה.
רוב הנשים לא מצליחות להגיע לכמות הברזל הדרושה להן על ידי תזונה בלבד, כך עולה מנייר עמדה שהתפרסם בשנת 2019 מטעם ההסתדרות הרפואית בישראל.
מומלץ לקחת תוסף ברזל בהיריון
ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות היא לצרוך תוסף ברזל במינון של 30 מ"ג ביום, החל מסוף החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה.
במקרים מסוימים, המלצת הרופא עשויה להשתנות בהתאם למצב האינדיבידואלי של האישה ובכפוף לבדיקות הדם שלה.
מקורות לברזל במזון
בנוסף לנטילה יומיומית של תוסף ברזל, מומלץ להגדיל את צריכת הברזל דרך התזונה.
מקורות לברזל מהחי: בשר אדום, הודו, ביצים ודגים.
מקורות לברזל מהצומח- קטניות, ירקות עליים ירוקים, סלק, שיבולת שועל, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, שקדים, אגוזים וזרעים.
כדאי שתדעי! קפה, תה, מוצרי חלב וביצים מפריעים לספיגת הברזל מתוספי התזונה ולכן רצוי להרחיק את זמן הנטילה לפחות שעה לפני או אחרי.
איך תשמרי על רמת ברזל תקינה בהריון?
חשוב מאד שתדאגי להוסיף לגופך את המינון הנכון באמצעות צריכת תוספי ברזל אשר יספקו את הכמות המדויקת שגופך צריך במהלך ההיריון. מעבר לתקופת ההיריון, חשוב שתיקחי בחשבון גם את הרגע שאחרי הלידה, בו תזדקקי לכוחותייך המרביים לטובת טיפול בתינוק ולשם כך את צריכה להגיע למצב של איזון ברזל והשלמת מאגרים שגופך השתמש בהם לטובת ההיריון.
אל תשכחי שעלייך לדאוג לא רק לעצמך, אלא גם לבייבי שלך.
קשה לך עם הברזל?
נשים רבות סובלות במהלך ההיריון משינויים טבעיים אשר "משבשים" להם את מערכת העיכול, ביניהם בחילות, צרבות, עצירות וכאבי בטן. אם לא די בכך, לנטילת תוספי ברזל שונים עלולות להיות גם תופעות לוואי דומות המתבטאות בעצירות, כאב בטן או טעם רע בפה, מה שמרתיע נשים רבות ומקשה על ההתמדה בנטילת התוסף.
אם גם את חוששת מתופעות לוואי ונרתעת מתוספי ברזל, או מדלגת עליו "גם היום" אפילו שאת יודעת שהוא חשוב, תדעי שאפשר לשמור על גוף בריא וחזק, ברגע שבוחרים את התוסף הנכון.
התוסף שאת חייבת להכיר: ברזל קומפלקס מבית סופהרב
מדובר על תוסף ברזל ידידותי לעיכול, שיש לו כמה יתרונות בולטים על פני התוספים האחרים בשוק:
- ידידותי לעיכול – הוא מכיל ברזל ביסגליסינאט, שהוא ברזל עדין וקל לעיכול שאינו גורם לתופעות לוואי לא נעימות במערכת העיכול ולא גורם לעצירות.
- נספג ביעילות – בזכות צורת הקשירה הייחודית שלו, הוא גם נספג ביעילות רבה וללא תלות בחומציות הקיבה והזמינות הביולוגית שלו גבוהה יותר לעומת צורות הברזל הנפוצות בתוספי תזונה. בנוסף, הוא מכיל גם ויטמין C שמשפר אף הוא את ספיגת הברזל בגוף.
- אין צורך להפריד אותו ממוצרי חלב – עוד יתרון משמעותי של ברזל ביסגליסינט, הוא שאין צורך להפריד את מועד הנטילה שלו ממוצרי חלב, קפאין, ביצים, תכשירי סידן ועוד, וזאת בזכות צורת הקשירה האורגנית לגליסין.
- כמוסה אחת ביום בלבד – כמוסה אחת מכילה את מינון הברזל היומי המומלץ על פי משרד הבריאות. ההמלצה הרשמית לנשים הרות היא להתחיל לקחת תוסף ברזל במינון של 30 מ"ג ביום החל מסוף החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה.
- חומצה פולית – התוסף מכיל גם חומצה פולית בצורתה הפעילה "מתיל פולאט" ובמינון היומי המומלץ על פי משרד הבריאות 400 מק"ג בכמוסה, כך שאת מקבלת בתוסף אחד גם ברזל וגם חומצה פולית.
- ויטמין B12 – ברזל קומפלקס מכיל תוספת של 250 מק"ג ויטמין B12 בצורתו הפעילה "מתילקובלאמין", שחשוב יחד עם ברזל וחומצה פולית בתהליך ייצור תאי הדם האדומים.
- ויגן פרנדלי – תוסף ברזל קומפלקס אינו מכיל רכיבים מהחי ולכן מתאים גם לצמחונים וטבעונים.
- כשרות מהודרת – המוצר כשר, בהשגחת בד"ץ העדה החרדית.
אז תגידי ביי ביי לתופעות הלוואי ותהני מגוף בריא וחזק במהלך ההיריון שלך!
שיהיה הריון קל, נעים ובריא.
צוות סופהרב