דיטוקס: מהי דיאטת ניקוי רעלים?
- "דיאטת ניקוי" היא שיטה מקובלת ברפואה האלטרנטיבית, שמטרתה לעודד תהליכי ניקוי ופינוי רעלים ומיועדת לתקופת זמן מוגבלת.
- קיימים סוגים שונים של דיאטות ניקוי, כאשר המשותף לכולן הוא הימנעות ממזונות מעובדים, סוכרים פשוטים, אלכוהול וקפה.
- לפי הנטורופתיה, הבריאות שלנו נשענת על שלושה יסודות: הזנה, תנועה וניקוז. כדי להשיג בריאות מיטבית, יש לדאוג לשלושת ההיבטים הללו.
על ניקוי רעלים (דיטוקס) בוודאי שמעתם. אורח החיים המודרני מחייב את הגוף שלנו להתמודד עם כמות גדולה במיוחד של רעלים, חלקם מגיעים אלינו מבחוץ וחלקם נוצרים בתוך הגוף. מהי דיאטת ניקוי רעלים? אילו שיטות קיימות ומה חשוב לדעת לפני? בואו נתחיל מקצת רקע.
מאיפה מגיעים הרעלים?
רעל הוא כל חומר שגורם נזק או פוגע בתאי הגוף, כאשר כל חומר מעל כמות מסוימת עלול להיות רעל. עם זאת, משתמשים במילה "רעלים" לגבי חומרים שגם בכמות קטנה יחסית מזיקים לגופינו. אלו מגיעים אלינו דרך עישון, זיהום אוויר, אלכוהול, תרופות, כימיקלים המצויים בתכשירים קוסמטיים ורכיבים שונים המוספים למזונות מעובדים.
ישנם "רעלנים" (טוקסינים), שהם רעלים המיוצרים למשל על ידי חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלה), אשר לחלקם מערכת החיסון שלנו מגיבה על מנת למנוע את ההשפעות שלהם על רקמות הגוף.
בנוסף, יש רעלים שהמקור שלהם פנימי ונקראים "פסולת מטבולית". אלו הם תוצרי לוואי הנוצרים בתהליכי המטבוליזם הטבעיים ועליהם להתפנות מהגוף כדי לא לגרום נזק לרקמות.
כיצד הגוף מתמודד עם הרעלים?
כולנו חשופים לרעלים ולפסולת ממקורות שונים ולגוף שלנו יש מנגנונים באמצעותם הוא מתמודד עם רעלים שונים, על ידי נטרול שלהם או הפיכתם לחומרים מזיקים פחות בטרם פינויים מהגוף או במקרים מסוימים, כאשר אין יכולת לפנות אותם בצורה טובה, הם נאגרים ברקמת השומן, כך הגוף מבודד אותם כדי שלא יגרמו נזק. אפילו בתהליך הנשימה- אנו שואפים אוויר, הגוף משתמש בחמצן ופולט פחמן דו-חמצני (CO2) בנשיפה, כשהגורם המקשר הוא מערכת הדם.
מערכות הפינוי
הגוף שלנו הוא מערכת מתוחכמת ביותר ומתמודד באופן תמידי עם גורמים המהווים "סיכון", או באמצעות מערכת החיסון או בעזרת מערכות הפינוי, המיועדות לכך כמו: הכבד, הכליות ומערכת השתן, מערכת הלימפה ומערכת הנשימה. כל חומר מטופל לפי המבנה הכימי שלו.
עומס רעלים בגוף – יש דבר כזה?
לפי תורת הנטורופתיה, מצבים בריאותיים מסוימים נקשרים עם עומס רעלים בגוף. שילוב של עודף פסולת ורעלנים וקושי של מערכות הפינוי בגוף "לעמוד בקצב", הוא סיבה אחת למצב המוגדר כ"עודף רעלים". לחילופין, יש מצבים שבהם עודפים מסוימים, הם שיוצרים עומס ומקשים על תפקוד מערכות הפינוי. לדוגמה, מצב של כבד שומני, הנפוץ ביותר בעולם המערבי, בשכיחות של 30% בקרב האוכלוסייה הבוגרת. כבד שומני מושפע רבות מאורח החיים המודרני, יוצר מצב שהכבד מתקשה לבצע את תפקידיו החשובים בנטרול ופינוי רעלים ופסולת, כתלות בחומרת המצב כמובן.
זוכרים שכל חומר מעל כמות מסוימת יכול להזיק?
גם רכיבי תזונה חיוניים, אשר הכרחיים לקיומנו, בעודף- יזיקו לבריאות. זה נכון לגבי הכול: מינרלים, ויטמינים, חלבון, שומן, פחמימות ואפילו מים. מידת ההשפעה תלויה ברכיב עצמו, במסיסות שלו, בתוצרי הלוואי (פסולת מטבולית) שנוצרים בתהליכי המטבוליזם וכמובן בכמות.
ניקח לדוגמה- עודף של חלבון בתזונה. אמוניה היא תוצר של פירוק חלבון, מכיוון ומדובר בחומר רעיל, הכבד הופך אותה לחומר ביניים פחות רעיל בשם שתנן (urea) שהוא מסיס במים ולכן מפונה דרך הכליות ומערכת השתן. בכל מקרה, מדובר בפסולת מטבולית שצריכה להתפנות מהגוף. ככל שנגדיל את הכמות, יגבר העומס על מערכות הפינוי בהתמודדות עם תוצרי הלוואי.
ניתן להבין אם כן, מהי משמעות האמירה "כל דבר במידה". הגוף שלנו יודע להתמודד עם חומרים שונים להם אנו נחשפים בעזרת מגוון רחב של מנגנונים ביולוגיים וביוכימיים. כדי שכל אותם מנגנונים יתפקדו בצורה בריאה ויעילה, אנחנו צריכים להתחשב בגוף. אם נעמיס על הגוף, גם מזון "בריא", זה עלול להקשות על התפקוד התקין ועל מערכות הפינוי.
הזנה, תנועה וניקוז
לפי הנטורופתיה, הבריאות שלנו נשענת על שלושה יסודות: הזנה, תנועה וניקוז. כדי להשיג בריאות מיטבית, יש לדאוג לשלושת ההיבטים הללו, אשר תלויים אחד בשני. הדבר החשוב ביותר הוא לאמץ אורח חיים שמתחשב בגוף: לספק לו את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים, לשתות מים, להיות בתנועה ולעודד תהליכי פינוי מהגוף, ולא פחות חשוב, למצוא גם זמן לנוח ולהפחית מתחים.
הגוף שלנו הוא מערכת שלמה, מורכבת ומתוחכמת. הוא יודע להתמודד גם עם פסולת ורעלנים ועושה זאת באופן תמידי. זכרו, הכול עניין של מינונים. אין צורך לאמץ תזונה "מושלמת", אלא למצוא דרך מאוזנת, אותה אפשר ליישם כדרך חיים.
תסמינים שמיוחסים לעומס רעלים לפי שיטת הנטורופתיה
התסמינים שמיוחסים לפי הנטורופתיה לעומס רעלים הם: עייפות כרונית, כאבי ראש, ריח גוף רע, עצירות, חשיבה מעורפלת, ירידה בריכוז, קושי לרדת במשקל, בעיות שינה, בעיות עור ועוד. אלו אינם תסמינים ספציפיים והם יכולים להעיד על גם על מצבים בריאותיים אחרים. בכל מקרה, כדאי לבצע בירור רפואי מסודר.
מהי דיאטת ניקוי רעלים
גם בדרך הנטורופתיה וגם ברפואה הסינית המסורתית, נהוג לשלב תהליכי ניקוי גוף יזומים. יש מגוון שיטות, אך המשותף לכל דיאטות הניקוי הוא הפחתה בעומס הרעלים המגיעים מבחוץ, על ידי שינויים תזונתיים, הימנעות מתכשירי קוסמטיקה שאינם טבעיים, יחד עם עידוד מערכות הפינוי של הגוף. כאן נכנס השימוש המסורתי בצמחים הנהוג בתרבויות שונות, שמטרתם להגביר את קצב הפינוי.
לא מתאים לכולם
חלק מהשיטות, מציעות תהליכים מתונים, המשלבים 'אלמנטים של ניקוי' וכוללים שינויים מינוריים יחסית בתזונה, וחלק מהשיטות מציעות תהליך אינטנסיבי יותר. בשני המקרים, התהליך מיועד לתקופת זמן מוגבלת. דיאטות ניקוי אינן מתאימות לכולם ועל כן רצוי לגשת אליהן בצורה אחראית, עם הנחייה וליווי של איש מקצוע שעוסק בתחום. שילוב נכון של צמחים, מצריך ידע בתחום והבנה של גוף האדם. כדאי לדעת כי התהליך לפעמים מלווה בתופעות לוואי ולכן ליווי של מטפל מוסמך כתמיכה הוא חשוב.