הדרכים הטבעיות לטיפול בעצירות
- עצירות היא הפרעת העיכול השכיחה ביותר ומופיעה אצל חמישית מהאוכלוסייה.
- תזונה דלה בסיבים ומחסור בנוזלים הם שני הגורמים שמשפיעים במידה הרבה ביותר על עצירות.
- יש תוספי תזונה המיועדים לתמיכה במצבי עצירות, חשוב לוודא כי הם אינם יוצרים תלות בשימוש ממושך.

עצירות היא הפרעת העיכול השכיחה ביותר, היא נפוצה יותר אצל נשים ושכיחותה גבוהה יותר בגילאים מבוגרים. מה הגורמים לעצירות? מה אומרת הגישה הטבעית על מצב של עצירות מתמשכת ומדוע חשוב לטפל בזה? על הגורמים והדרכים הטבעיות שיסייעו בהתמודדות עם עצירות, בכתבה שלפניכם.
20% מהאוכלוסייה סובלים מעצירות
על פי ההגדרות הרפואיות, עצירות מוגדרת כמצב שבו תדירות היציאות נמוכה משלוש פעמים בשבוע וחמישית מהאוכלוסייה סובלים ממנה.
בניגוד לגישה הקונבנציונלית, לפי גישת הנטורופתיה, עצירות מוגדרת כשתדירות היציאות נמוכה מפעם ביום ועל כן, האחוז באוכלוסייה גבוה יותר.
עצירות כרונית: מדוע חשוב לטפל?
עצירות אומנם נחשבת לתסמין ולא למחלה, אך במצב כרוני היא מעלה את הסיכון להתפתחות מצבים בריאותיים נלווים כתוצאה מהלחץ שנוצר במעי הגס. הפסולת והרעלים שלא מפונים במשך מספר ימים, מצטברים במעי הגס וחלקם נספגים חזרה לדם. בחלק מן המקרים עצירות מלווה בכאבי בטן, גזים, תחושת אי נוחות בבטן, תדירות יציאות נמוכה ויציאות קשות המלוות במאמץ.
מה גורם לעצירות?
ישנם מספר גורמים לעצירות, הקשורים בעיקרם להרגלי האכילה והשתייה שלנו. באשר להרגלי האכילה, תזונה דלה בסיבים ומחסור בנוזלים הם שני הגורמים שמשפיעים במידה הרבה ביותר על עצירות. בנוסף לאלה, שימוש בתרופות מסוימות, שינויים הורמונליים, סטרס והתאפקות יכולים גם הם לגרום למצב של עצירות.
משולש הבריאות: הזנה, תנועה וניקוז
בגופינו מערכות האחראיות לפינוי של פסולת ורעלים, אחת מהן היא מערכת העיכול, שבנוסף לתפקידה החשוב בפירוק וספיגת חומרי ההזנה, היא אחראית גם על סילוק פסולת. לפי גישת הנטורופתיה, שלושת ההיבטים החשובים ביותר לבריאות, הם הזנה, תנועה וניקוז.
'הזנה' – מתייחס לכל מה שאנחנו מכניסים לגוף: מזון ושתייה.
'תנועה' – החשיבות של חיזוק והנעה של הגוף, פעילות גופנית.
'ניקוז' – פינוי של הפסולת מהגוף החוצה דרך מערכות הפינוי השונות.
פגיעה בכל אחד מהיבטים אלו, יגרום להפרת האיזון ולפגיעה בבריאות והם קשורים זה בזה. בנוסף, ישנה חשיבות רבה למצב הנפשי של האדם וסטרס הוא אחד הגורמים המשפיעים, גם במצב של עצירות. לפי שיטת טיפול זו, הבריאות הכללית שלנו קשורה רבות לבריאות מערכת העיכול והמעיים בפרט, ולפיה יש לטפל במצב של עצירות כתנאי הכרחי להשבת האיזון וכבסיס לבריאות.
טיפים להתמודדות עם עצירות
כדי לסלול את הדרך חזרה למצב תקין, נחזור רגע למשולש הבריאות שמגיע אלינו מעולם הנטורופתיה וכולל: הזנה, תנועה וניקוז. התייחסות לכל אחד מההיבטים, יסייע בהשבת האיזון.
אספנו לכם 7 טיפים להתמודדות עם עצירות:
1.סיבים תזונתיים
ממחקרים עולה כי תזונה עתירת סיבים תורמת ליציאות סדירות. הגבירו צריכת ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות וזרעים. סיבים תזונתיים מתחלקים לשני סוגים: סיבים בלתי מסיסים, אשר גורמים לגירוי מכני של דופנות המעי ועל ידי כך תורמים להגברת תנועתיות המעי וסיבים מסיסים, אשר סופחים נוזלים בכמות רבה ועל ידי כך מגדילים את נפח הצואה. שני הסוגים מועילים במצבי עצירות, בתנאי ששותים מספיק מים.
2. מים
שתיית מים הכרחית לטיפול בעצירות. הקפידו על שתייה של 8-12 כוסות מים ביום. שתייה של משקאות המכילים קפאין גורמת לשיתון מוגבר ולכן הספירה אינה כוללת משקאות כמו קפה ותה.
3. פעילות גופנית
לפעילות גופנית קבועה חשיבות רבה במצבי עצירות כרונית. היא מגבירה את תנועתיות המעיים, משפרת את זרימת הדם ומסייעת בהנעה של הסרעפת. גם פעילות גופנית מתונה כדוגמת הליכה, עשויה לתרום לשיפור המצב, וזאת בנוסף למגוון רב של יתרונות נוספים לבריאות.
4. מגנזיום
מינרל המגנזיום חשוב להרפיית שרירים ומאחר שדופן המעיים בנוי משריר חלק, מגנזיום עשוי לסייע במצב של התכווצויות ועצירות. סוג המגנזיום שנהוג להשתמש בו במצבי עצירות נקרא מגנזיום הידרוקסיד, הוא מכונה גם "חלב מגנזיום". הוא מושך נוזלים לתוך המעיים (אוסמוזה) ועל ידי כך גורם לריכוך הצואה.
5. צמחים
יש מגוון של צמחים ופירות שתורמים בהסדרת פעילות המעיים. הצמחים המקובלים בשימוש מסורתי פועלים במספר מנגנונים: הפחתת גזים, הגברת תנועתיות המעי והגדלת נפח, לדוגמה: פסיליום, זרעי שומר, שיזף, תאנים ועוד. חשוב לדעת כי לא כל הצמחים בטוחים בשימוש ממושך וכי ישנם צמחים אשר יוצרים תלות של המעי.
6. תוספי תזונה
תוספי התזונה המומלצים לתמיכה במצבי עצירות, מכילים שילוב של צמחים נכונים, פירות ומגנזיום. חשוב לבחור בתוסף תזונה שמרכיביו אינם יוצרים תלות ושנותן מענה גם לתסמינים הנלווים כמו תחושת נפיחות וגזים. היתרון של תוסף מסוג זה, הוא השילוב של מספר מנגנוני השפעה יחד והעובדה שניתן להיעזר בו לאורך זמן ללא חשש מיצירת תלות או סבילות.
7. פרוביוטיקה
החיידקים הפרוביוטיים חיוניים לפעילות מעיים בריאה. אכילת מזונות מותססים ונטילת תוספי פרוביוטיקה עשויים להועיל לשמירה על פלורה מאוזנת ופעילות מעיים סדירה.