הדרכים למניעת ריח רע מהפה
- כרבע מהאוכלוסייה סובלים מריח רע מהפה (הליטוזיס), חלקם אינם מודעים לכך כלל.
- ברוב המקרים, מקור הריח הרע הוא בחלל הפה, שיניים, לשון או שקדים ונובע מפעילות של חיידקים שהם אלו היוצרים את תרכובות הריח.
- ישנם חיידקים ידידותיים שנוכחותם ברוק דווקא מועילה למצב ומעכבת התפתחות של חיידקים פתוגניים הגורמים בין היתר לריח רע מהפה.
ריח פה הוא תופעה מאוד לא נעימה, בעיקר לסובלים ממנה ובעיקר כאשר הם נאלצים לשמוע על כך מהסביבה. שמה הרפואי של התופעה היא "הליטוזיס" או בעברית "באשת פה" ולשמחתנו יש כיום דרך חדשה ויעילה להתמודד איתה.
ריח פה אופייני בעיקר לשעות הבוקר ובמרבית המקרים חולף לאחר אכילה, שתייה או צחצוח שיניים. עם זאת, במקרים מסוימים מדובר במצב כרוני הנמשך לאורך כל היום ועשוי להשפיע בצורה חמורה על איכות החיים והביטחון העצמי של הסובלים ממנו.
למה אנחנו סובלים מריח פה?
ריח פה עלול לנבוע ממקורות שונים:
- הלשון: פירוק של חלבונים על ידי חיידקי חלל הפה הנמצאים בעיקר על גב הלשון מלווה ביצירת תרכובות בעלות ריח רע. זוהי הסיבה העיקרית לריח פה.
- מחלות של חלל הפה: מחלות חניכיים, עששת או ריקבון בשקדים.
- חלל האף: זיהום בחלל האף כתוצאה מסינוסיטיס עלול לגרום לריח פה חריף.
- בעיות עיכול: בעיות במערכת העיכול ובעיקר בקיבה הן גורם ידוע, אם כי נדיר יחסית, לריח פה.
- מחלות מערכתיות: ריח פה עשוי להופיע כתסמין של מחלות כגון: סוכרת, אי ספיקת כבד או כליות, זיהום ריאתי או כלייתי ועוד.
מניעת ריח רע מהפה
ריח פה זו איננה תופעה המובנת לעומקה דיה ולכן מרבית הרופאים מתקשים לאבחן אותה ולהציע עבורה טיפול יעיל. הנה מספר שיטות למניעת ריח פה:
- תכשירים מפיגי ריח: הפגת ריח הפה באמצעות שטיפות במי פה, לעיסת מסטיק ואף שימוש בתרסיס פה. זוהי הגישה המקובלת במרבית המקרים.
- שמירה על היגיינת הפה: צחצוח שיניים קפדני מספר פעמים ביום, שימוש בחוט דנטלי, ניקוי עדין של גב הלשון ושטיפות פה.
- תזונה: אכילת ארוחת בוקר מלאה, שתיית מים מרובים במהלך היום על מנת למנוע מצב של יובש בפה והימנעות ממאכלים בעלי ריח חריף כגון שום ובצל.
- תכשירים אנטי בקטריאליים: גישה זו היא החדשה יותר ומתמקדת בנטרול חיידקי חלל הפה ועיכוב תהליך פירוק החלבונים היוצר את ריח הפה.
- צמחים: השימוש בצמחים למניעת ריח פה מוכר וידוע. לעיסת פטרוזיליה טרייה וזרעי שומר מהווים "תרופות סבתא" מוכרות למניעת ריח פה כבר שנים רבות.
ריח פה ופרוביוטיקה
יש שיטה נוספת להתמודדות עם ריח פה והיא פרוביוטיקה. כן, זה מפתיע הרבה מהאנשים, אבל יש חיידקים ידידותיים שנמצאים בחלל הפה והגרון שהנוכחות שלהם מעכבת גדילה של חיידקים שליליים הגורמים בין היתר לריח רע מהפה, עששת ודלקות גרון. אחד מהזנים הללו נקרא blis k12 השומר על סביבה בריאה ומוגנת יותר בחלל הפה והגרון.
לסיכום
באשת פה (הליטוזיס) היא בעיה לא נעימה, מציקה ונפוצה, אבל ניתן למצוא לה פתרונות קלים ופשוטים ואפילו טבעיים. אם אתם סובלים מריח רע מהפה, מקווים שהטיפים שהצענו כאן יעזרו לכם להיפטר מהמצב בצורה מהירה.