הכן גופך לפסח: כך תתמודדו עם עצירות, נפיחות וגזים
- בחג הפסח אופי התזונה משתנה וגופינו נאלץ להסתגל למזון המבוסס על קמח מצה לבן, שהינו דל בסיבים ודל בנוזלים, שילוב אשר יוצר האטה בקצב מעבר המזון במערכת העיכול.
- עצירות, כאבי בטן, תחושת נפיחות, כבדות וגזים, אלה הן תופעות שסובלים מהן ישראלים רבים מדי שנה בפסח.
- כמות הסיבים והנוזלים במזון משפיעים מאוד על קצב מעבר המזון במערכת העיכול. מחסור בהם, גורם לכך שהמזון שוהה זמן רב יותר במעיים, מה שמגביר תחושת נפיחות וגזים, שמקורם בפעילות חיידקים ותסיסה.
איך יודעים שבא אביב?
מי לא מכיר את התקופה הזו בשנה? ריח פריחה והתחדשות, שמש זורחת והתרגשות הולכת וגואה עם בואו של חג האביב, הלוא הוא חג הפסח. זמן למשפחה וארוחות למכביר, חגיגה של ריחות וטעמים לרוב. אך לצד השמחה והחגיגיות, מתווספות בקול תרועה גם תופעות הנקשרות למערכת העיכול, ביניהן עצירות, נפיחות בבטן, גזים ותחושת כבדות.
אז למה דווקא עם בוא החג, מתעוררת הבטן ומשמיעה את קולה?
בתקופות החגים מערכת העיכול עובדת שעות נוספות, יש יציאה מהשגרה, חופשות, טיולים, אכילה בחוץ. לצד ארוחות החג הגדולות, יש ריבוי ארוחות גם בימי חול המועד ורובינו נוטים לאכול יותר מהרגיל. יש שפע של מאכלי חג אהובים, שמצטרפים אליהם קינוחים ויין, שילובים אשר יוצרים עומס ואיתו תחושות אי נוחות נלוות, כבדות, נפיחות וגזים בבטן, מהם הרבה אנשים סובלים בחגים. ובכל זאת, פסח הוא חג מיוחד, מכיוון שבנוסף לכל אלה, גופינו נאלץ להסתגל לתזונה שונה לחלוטין.
מה הקשר בין מצות לנפיחות בבטן ועצירות?
מצות רגילות אינן מכילות כמעט סיבים תזונתיים וכמות הנוזלים בהן קטנה מאוד, דבר המשפיע על תהליך העיכול שלהן. כמות הסיבים והנוזלים במזון, משפיעים במידה רבה על קצב מעבר המזון במערכת העיכול. כמות הסיבים והנוזלים במצות דלה, הן יבשות ונוטות לספוח נוזלים מהמעי, בכך הן גורמות להאטה בקצב מעבר במזון ונטייה לעצירות. זמן השהייה הממושך של המזון במעיים ופעילות של חיידקי המעי המפרקים את שאריות מזון, הם הגורם לתחושת הנפיחות והגזים.
מלבד מזונות החג המבוססים על קמח מצה לבן, ישנם מאכלים נוספים שמאפיינים את חג הפסח, כדוגמת אורז, תפוחי אדמה ותחליפים שונים המבוססים על עמילנים. מזונות אלה, דלים אף הם בסיבים תזונתיים ותורמים את חלקם לעצירות ולתחושות הלא נעימות הנלוות.
סובלים מנפיחות בבטן ושאר תסמינים? זה מה שכדאי לעשות :
- שתו מים! כמות הנוזלים במעי חשובה לריכוך הצואה ולמעבר מהיר יותר במעי. מומלץ לשתות גם חליטות צמחים אשר מסייעות להפחתת נפיחות וגזים, כגון: זרעי שומר, קמומיל וזוטה לבנה
- הרבו באכילת מזונות עם תכולת סיבים גבוהה כמו ירקות, פירות וזרעי פשתן, והעדיפו מצות מקמח מלא. הסיבים התזונתיים מסייעים למעבר קל יותר ומאיצים את תנועתיות המעי.
- הקפידו להיות בתנועה. פעילות גופנית חשובה בהתמודדות עם עצירות, היא משפרת את זרימת הדם ומגבירה את תנועתיות המעי. אפילו הליכה עשויה לתרום לשיפור המצב.
אילו תוספי תזונה וצמחים עשויים להקל על תסמינים במערכת העיכול ולסייע לתפקודה התקין?
פרוביוטיקה
ישנו תיעוד מחקרי-קליני נרחב על תרומתם של חיידקים פרוביוטיים לפעילות תקינה של מערכת העיכול והפחתת תסמינים נלווים. תגבור מאזן החיידקים הידידותיים במעי יתרום לתהליך עיכול תקין, יסייע להקלה בתחושת נפיחות, לאיזון הפלורה הטבעית וליצירת סביבת מעיים בריאה יותר.
מגנזיום
מגנזיום הוא מינרל שמשפיע בין היתר על הרפיית שרירים. מאחר ודופן המעיים בנוי משריר חלק, הוא עשוי לסייע במצב של עצירות. בנוסף, הוא מושך מים לתוך חלל המעי (תהליך של אוסמוזה) וכך תורם לריכוך הצואה והגברת יציאות.
צמחים
ישנם צמחים ופירות שמסייעים לפעילות מעיים סדירה והקלה בעצירות, לדוגמה: פסיליום, תאנים ושזיפים. חשוב לדעת שלא כל הצמחים בטוחים בשימוש ממושך וישנם צמחים שיוצרים מצב של תלות.
תוספי תזונה
תוספי התזונה המומלצים להקלה בעצירות וגזים, מכילים שילוב של תמציות מצמחים, פירות ומגנזיום. היתרון של תוסף מסוג זה, בכך שהוא משפיע דרך מספר מנגנונים במקביל. כמובן שחשוב לוודא שהרכיבים שהוא מכיל אינם יוצרים תלות וניתן להיעזר בו לאורך זמן ללא חשש.
אז אם אתם סובלים מאי נוחות בבטן, נפיחות, גזים או עצירות, נסו לשלב בין תזונה תומכת, פרוביוטיקה וצמחים, לטובת בטן רגועה יותר, חג שמח ושקט.
צוות סופהרב
*המידע הכתוב מעלה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי והינו בגדר המלצה בלבד. הנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא.