חומצה פולית בהריון: איתך מהתכנון ועד ההנקה
- חומצה פולית חשובה להתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר ומניעת מומים מולדים.
- בשל חשיבותה הרבה בשלבי ההיריון המוקדמים ולאור העובדה שלא כל ההריונות מתוכננים, קיימת המלצה מטעם משרד הבריאות על נטילת תוסף של חומצה פולית בכל גיל הפוריות.
- בבחירת תוסף של חומצה פולית, ישנה עדיפות לנטילת תוסף תזונה המכיל פולאט, שהיא הצורה הטבעית והפעילה בגוף.

מהחלומות על הריון ועד ההנקה של הבייבי
כולן כבר מכירות את ההמלצה לקחת חומצה פולית בהריון ושמומלץ להתחיל כבר בשלבי תכנון ההיריון. ללא ספק מדובר באחד הוויטמינים החיוניים והחשובים לנטילה לפני ובזמן הריון. את הסיבה שעומדת מאחוריי ההמלצה, דווקא לא כולן יודעות. במאמר שלפניכן, נשפוך אור על תרומתה הרבה של החומצה הפולית, על הדרך בה היא מסייעת בבניית תאי הגוף ותבינו למה היא כל כך חשובה. אתן תגלו כמה עובדות שאולי לא ידעתן, מה שבטוח, אחרי שתקראו את המאמר הזה, אתן תבינו מדוע חשוב שתתמידו בנטילה יומיומית וקבועה שלה.
על חשיבותה של חומצה פולית
חומצה פולית (Folic acid) שייכת לקבוצת ויטמיני B ומכונה גם ויטמיןB9 . יש לה תפקיד חשוב בשכפול DNA, בבנייה של תאים חדשים בגוף ויצירת כדוריות הדם האדומות. היא חשובה באופן מיוחד בתחילת ההיריון לצורך גדילת העובר, תקופה בה חלוקת התאים בגוף שלנו מהירה. היא נחוצה להתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר.
הידעת? כ- 50% מההריונות אינם מתוכננים!
יש תהליכים שמתרחשים בשלבי ההיריון הראשונים, עוד לפני שהאישה יודעת היא בהיריון. התעלה העצבית מתפתחת כ-18 ימים אחרי ההפריה, וסגירתה, שתלויה אף היא בחומצה פולית, מתרחשת כ-3-4 שבועות מרגע ההפריה.
לפי משרד הבריאות "לאור העובדה שבמקרים רבים ההיריון אינו מתוכנן, מומלץ ליטול חומצה פולית בכל יום לאורך כל גיל הפוריות". המלצה זו נובעת מהחשיבות הרבה שלה בשלבים ההתחלתיים, כדי להימנע ממצב של חסר בתחילת ההיריון שמעלה את סיכון למומים מולדים בשל כך.
כמה זמן לפני ההיריון צריך לקחת חומצה פולית?
למי שמתכננת היריון, מומלץ לקחת תוסף חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני. חשוב מאוד לקחת תוסף של חומצה פולית כחלק מתהליך הכנת גופך עוד בשלב תכנון ההיריון ולהמשיך גם במהלכו.
בשבועות הראשונים להיריון מתפתחים איבריו של העובר, ביניהם המוח ועמוד השדרה. פגם בהתפתחות התקינה של תאים בודדים בשלב מוקדם של ההיריון, עלול לגרום למומים במערכת שלמה.
האם צריך לקחת חומצה פולית כל ההיריון?
חומצה פולית נחוצה בעיקר בשליש הראשון ומומלץ להמשיך ולצרוך אותה לאורך כל תקופת ההיריון לצורך התפתחות תקינה של העובר וגדילתו וגם כדי למנוע אנמיה אצל האישה ההרה. רוב הנשים נוטלות תוסף פרנטל, שהוא למעשה מולטי ויטמין-מינרל לנשים בהיריון, שמכיל גם חומצה פולית. ההמלצה על נטילתה כתוסף תזונה הינה המלצה גורפת בכל ארגוני הבריאות בעולם. אין משמעות מיוחדת לזמן הנטילה במהלך היום- בוקר או ערב, עם או בלי אוכל, מה שבעיקר חשוב- זו ההתמדה.
האם צריך לקחת חומצה פולית לפני ובזמן ההיריון גם אם בדיקות הדם תקינות?
התשובה היא כן. גם אם הערכים בבדיקות הדם שלך תקינים, מומלץ לקחת חומצה פולית כתוסף תזונה לפני ובמהלך ההיריון.
מינון חומצה פולית בהריון
המינון היומי המומלץ של חומצה פולית עבור נשים בגיל הפוריות הינו 400 מק"ג ביום. במקרים מסוימים, רופא הנשים ימליץ על נטילת מינון יומי גבוה יותר, בהתאם לצורך, שיכול להגיע עד 5 מ"ג. מינון כזה יקבע אך ורק על ידי רופא נשים מוסמך ובאופן אינדיבידואלי.
הידעת? נטילת מינון גבוה של חומצה פולית עלול ליצור "מיסוך" של סימני חסר בוויטמין B12 ולכן יש לבצע בדיקות דם ולוודא שערכיו תקינים.
מה המקורות לחומצה פולית במזון?
פולאט (Folate) היא הנגזרת הטבעית של חומצה פולית. השם פולאט נגזר מהמילה הלטינית Folium (עלים) מכיוון שחומצה פולית טבעית נמצאת בריכוז גבוה בעלים ירוקים, כמו: חסה, מנגולד, פטרוזיליה, תרד, שמיר, אורוגולה, ברוקולי, עולש וכרוב. מקורות נוספים הם: אגוזים, זרעים, קטניות, דגנים מלאים, סלק, ארוניה ברי ופירות הדר.
מדוע חומצה פולית מהמזון לא מספיקה?
החומצה הפולית שנמצאת במזון לא נספגת באופן מלא, בנוסף לכך אחסון ובישול פוגעים בה. על כן, אין להסתמך על המקורות התזונתיים בלבד ומומלץ תמיד לקחת אותה גם כתוסף תזונה.
חיוניותה של החומצה הפולית כבר הוכחה ונבדקה מול ארגוני בריאות בכל העולם ובעניין זה יש הסכמה רחבה בין הרופאים: חומצה פולית היא תוסף תזונה הכרחי לנשים הרות.
מחקרים הראו שנטילת חומצה הפולית לפני ההיריון ובחודשי ההיריון הראשונים עשויה להקטין משמעותית את הסיכון למומים בתעלה העצבית.
כל כך הרבה סוגים של חומצה פולית, איך בוחרים?
יש כל כך הרבה אפשרויות ובכל זאת נצטרך לבחור באחת. ההמלצה שלנו היא לצרוך חומצה פולית בנגזרת פולאט. ומדוע? קודם כל חשוב להבין מה ההבדל בין חומצה פולית לבין פולאט.
פולאט היא הצורה הפעילה והזמינה לגוף, כפי שמופיעה בטבע. לעומתה, "חומצה פולית", היא למעשה צורה סינטטית של הוויטמין וצריכה לעבור תהליך המרה בגף שלנו כדי להפוך לצורה הפעילה "פולאט".
מה שלא בטוח שאת יודעת, זה שלחלק מאוכלוסייה יש חסר באנזים מסוים שמשתתף בתהליך ההמרה ואין דרך לגלות זאת בבדיקות הדם הרגילות. מחקרים הראו, שחומצה פולית שלא עברה המרה בגוף, עלולה להצטבר ברקמות ונקשרה במחקרים אפידמיולוגיים לבעיות בריאותיות בהמשך. מסיבה זו, רצוי לקחת את הצורה הפעילה פולאט שנספגת בצורה טובה ונחשבת בטוחה יותר. איך תדעי? פשוט מאוד, הסתכל ברשימת הרכיבים שמופיעים בתווית וחפשי את השם "מתיל-פולאט" (Methyl Folate).
אפשר לקחת פרנטל במקום חומצה פולית?
כן. במהלך ההיריון את יכולה לקחת תוסף פרנטל. זהו למעשה מולטי ויטמין לנשים בהיריון שמכיל גם חומצה פולית. וודאי כי תוסף הפרנטל מכיל את המינון היומי המומלץ של 400 מק"ג, העדיפי תוסף שמכיל את הצורה הפעילה של חומצה פולית- "מתיל-פולאט".
מה לגבי תופעות לוואי?
כולנו נרתעות מנטילת תוספים אשר גורמים לנו לתופעות לוואי, זה לגמרי ברור ומובן. היופי בחומצה הפולית, בשונה מתוספים אחרים, הוא שאין לה תופעות לוואי. מדובר על ויטמין מסיס במים, כך שעודפים שלו מופרשים בשתן.
שיהיה היריון קל ובריא!
צוות סופהרב