מה עושים עם גזים אצל תינוקות?
- רבע מהתינוקות סובלים מ'קוליק', תופעה המתבטאת בהתקפי בכי וחוסר שקט, בטן קשה ונפוחה ושינוי בטונוס השרירים. גזים הם חלק מרכזי מהעניין, אך לא בהכרח הגורם.
- עד היום לא הצליחו לבודד גורם יחיד שאחראי לקוליק ומשערים שהתופעה קשורה למספר גורמים, ביניהם שינוי בהרכב החיידקים במעי של התינוק.
- מחקר קליני מצביע על יעילות של חיידק פרוביוטי בשם לקטיס BB12 לשיפור תסמינים של קוליק אצל תינוקות ומצא שאצל 80% מהתינוקות שקיבלו את החיידק נצפתה ירידה מובהקת במשך האירועים והתקפי הבכי התקצרו.

גזים אצל תינוקות היא תופעה נפוצה והורים רבים מוצאים את עצמם חסרי אונים מול תינוק קטן שצורח, סובל מכאבי בטן וחוסר שקט. בחלק מהמקרים התופעה מוגדרת כקוליק, מה גורםלתופעה והאם יש דרך להקל?
מאיזה גיל מתחילים גזים אצל תינוקות?
גזים אצל תינוקות יכולים להתחיל מגיל שבועיים ועד גיל 3-4 חודשים ויכולים להופיע גם אצל תינוקות יונקים וגם אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל בשכיחות דומה. גזים אצל תינוקות יונקים לעיתים קשורים לתזונת האם, אך לא תמיד. אכילה של מזונות כמו: בצל, ברוקולי, לפת, כרוב, מלון, אפרסק, משמש או שזיפים מיובשים יכולה לגרום ל'קוליק חולף', למשך 24 שעות אחרי אכילה של מזונות אלו. אם מזהים קשר, אפשר לנסות להימנע מהם ולבדוק אם חל שינוי.
יש הבדל בין גזים אצל תינוקות לבין קוליק?
רבים מתייחסים לקוליק ולגזים כאל אותה תופעה, אך לא כל מצב שבו תינוק סובל מגזים יוגדר כקוליק. במצב של קוליק, גזים הם אכן חלק מרכזי מהעניין הרבה פעמים, אך לא בהכרח. זוהי למעשה הפרעה תפקודית במערכת העיכול אצל תינוקות, המופיעה בשלושת החודשים הראשונים לחייהם, ורק במקרים נדירים היא נמשכת זמן רב יותר. מערכת העיכול של התינוק בחודשים הראשונים לומדת להכיר את הסביבה החיצונית, מה שיכול לבוא לביטוי בחלק מהמקרים בכאבי בטן, גזים, שלשולים או עצירות.
התינוק לא מפסיק לבכות?
קוליק מתבטא בהתקפי בכי ואי שקט, שינוי בטונוס השרירים של התינוק, אודם בפנים, בטן קשה ותפוחה, הרמת הרגליים וקפיצת אגרופים, כאשר בין האירועים התינוק חיוני לחלוטין. התופעה שכיחה בשלושת החודשים הראשונים לחיי התינוק, כשהשיא הוא בסביבות גיל 6 שבועות. התופעה מאובחנת על ידי רופא הילדים לאחר שנשללה סיבה רפואית אחרת.
רבע מהתינוקות סובלים מקוליק
עד היום לא הצליחו לבודד גורם יחיד שאחראי למצב, ישנן כמה סברות למקור התופעה, כגון: חוסר בשלות של מערכת העיכול, עישון בסביבת התינוק, טכניקות האכלה לא נכונות שמעודדות בליעה מוגברת של אוויר, חשיפה לחלבונים בחלב האם ובמיוחד בחלב פרה שנמצא בתחליפי החלב לתינוקות. עוד משערים כי קיים קשר לטמפרמנט של התינוק והאם. ישנן עדויות המצביעות על קשר בין שינוי בהרכב החיידקים במעי לבין תופעת הקוליק.

שמעתם על חוק השלוש?
קוליק מוגדר לפי חוק השלוש: האירועים נמשכים לפחות 3 שעות ביום, לפחות 3 פעמים בשבוע ולמשך לפחות 3 שבועות ב-3 החודשים הראשונים. התופעה מאובחנת לפי קריטריונים אלו ולאחר שנשללה סיבה בריאותית אחרת. למרות שזוהי תופעה שחולפת מעצמה, היא גורמת לסבל וחוסר אונים, הן לתינוק והן להורים.
גזים וכאבי בטן – הקשר לחיידקים
יש מגוון רחב של חיידקים במערכת העיכול באופן טבעי, כאשר היחס ביניהם משפיע על התופעה. אחת ההשערות בנוגע לתופעת הקוליק אצל תינוקות קשורה להרכב חיידקי המעי. חוסר היציבות של אוכלוסיות החיידקים ושגשוג יתר של חיידקים מזיקים על חשבון חיידקים 'טובים' עלול לגרום לתופעות כמו גזים, כאבי בטן, שלשולים או עצירות.
מחקר חדש בדק השפעה של תוספת חיידק פרוביוטי על אירועי קוליק בתינוקות
מחקר חדש שפורסם לאחרונה באחד מכתבי העת היוקרתיים, הציג ממצאים מעניינים באשר להשפעה של חיידק פרוביוטי בשם לקטיס BB12. למעשה, אותו חיידק ידידותי הוא החיידק הראשון המאכלס את מערכת העיכול של תינוקות ובעל חשיבות עליונה. הנוכחות שלו בשנה הראשונה לחיים נקשרה במחקרים לתפקוד בריא של מערכת העיכול, כנראה גם בהמשך החיים.
התוצאות היו מפתיעות!
בקרב 80% מהתינוקות שקיבלו את תוספת החיידק BB12 לעומת 32% מהתינוקות שקיבלו פלסבו- נצפתה ירידה משמעותית ומובהקת במשך האירועים- התקפי הבכי התקצרו משמעותית וההטבה נצפתה כבר מהשבוע הראשון של המחקר. בנוסף, נמצאה השפעה חיובית על תדירות ומרקם היציאות ועל משך השינה.
לפי תוצאות המחקר החדש, נראה שכן, יש דרך להקל במצב של קוליק. אף על פי שהגורמים לתופעה אינם ברורים באופן חד משמעי, נראה כי תוספת של החיידק הפרוביוטי לקטיס bb12 עשויה לסייע במקרים רבים. בעקבות תוצאות המחקר המרשימות, הוא אף קיבל סימן רשום ונחשב כבטוח לשימוש.