נפיחות? כבדות? לא בהכרח.
- נפיחות בבטן היא תופעה נפוצה המתאפיינת בתחושת מלאות, כבדות ואי נוחות בבטן.
- ישנם גורמים רבים לתופעת הנפיחות, חלקם קשורים בסוג או כמות המזון שאנו אוכלים.
- פגיעה בפלורה -הרכב אוכלוסיית החיידקים במעי עלולה לגרום לגזים בבטן ותחושת נפיחות ואי נוחות.

בטן נפוחה – ממה היא נגרמת ומהם הטיפים שיעזרו לכם לשפר את המצב?
גזים בבטן, תחושת נפיחות וכבדות הן תופעות שנחשבות לעניין שבשגרה אצל אנשים רבים, עד כדי כך שלפעמים הם פשוט מקבלים את המצב כמו שהוא ולומדים לחיות עם תחושה קבועה של חוסר נוחות.
תופעת הנפיחות בבטן מתאפיינת בתחושת לחץ ואי נוחות, לפעמים גם מבחינה אסתטית. נשמע מוכר? האמת היא שלא חייבים להרים ידיים ולקבל את זה כמצב קיים. הבנה של הסיבות ואימוץ הרגלים חדשים, יכולים לסייע.
מהן הסיבות לנפיחות בבטן?
ישנם גורמים רבים לתופעת הנפיחות בבטן, חלק מהם קשורים בסוג או בכמות המזון שאנו אוכלים. בטן נפוחה יכולה להיות קשורה לכליאה של גזים בבטן כתוצאה מאכילת יתר, אכילה מהירה מידי או אכילת מזונות המעודדים יצור גזים, כדוגמת קטניות, מוצרי חלב וירקות מצליבים כמו כרובית, כרוב וברוקולי. בחלק מהמקרים, לתופעת הנפיחות בבטן אין כל קשר לאוכל. למעשה, 30% מכלל האוכלוסייה סובלים מנפיחות של הבטן ללא קשר לסוג המזון או לכמות המזון אותו הם צורכים במהלך היום.
בין הגורמים לתופעת נפיחות בבטן שאינם קשורים לסוג או לכמות המזון ניתן למנות מצבי מתח ולחץ המשפיעים על מערכות הגוף השונות, ביניהן מערכת העיכול. גורם נוסף ומשמעותי לנפיחות בבטן הוא פגיעה באיזון של פלורת המעי (אוכלוסיית החיידקים במעי).
פרוביוטיקה וחשיבותה לתקינות מערכת העיכול
פלורת המעי מורכבת מזנים רבים של חיידקים ששוכנים באופן טבעי במערכת העיכול, במיוחד במעי הגס. אנו זקוקים לאותם חיידקים לבריאות שלנו ובפרט לבריאות וחיסוניות מערכת העיכול. החיידקים הפרוביוטיים, מיטיבים וחיוניים לגוף האדם ולכן הם אורחים רצויים במערכת העיכול שלנו. הם נוטלים חלק חשוב בתהליכי עיכול של מזונות שונים, מייצרים חומרים התורמים לבריאות המעי ומייצרים סביבה המקשה על שגשוג של חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלה).
מחקרים רבים מראים כי נטילה קבועה של חיידקים פרוביוטיים תורמת לחיזוק של אוכלוסיות החיידקים הרצויות בפלורה. מאחר שהחיידקים מתחרים ביניהם על אתרי הקישור למעי ועל מזון, חיזוק המושבות של בחיידקים הפרוביוטיים תורמת למאזן הרצוי, מונעת מאוכלוסיית החיידקים הרעים או פטריות שמר להתפתח יתר על המידה, שומרת על בריאות מערכת העיכול ועל ידי כך גם מפחיתה תסמינים כמו נפיחות בבטן. אוכלוסיית חיידקים מאוזנת עשויה לתרום לסדירות היציאות, להקל על כאבי בטן, גזים ואף תופעות שאינן מזוהות באופן ישיר עם מערכת העיכול כמו אלרגיות ובעיות עור.
גזים בבטן, נפיחות ותחושת אי נוחות במערכת העיכול: הטיפים שיעשו לכם סדר
- שנו הרגלי תזונה
אם יש מזונות שזיהיתם שגורמים לכם לתחושת אי נוחות, הימנעו מהם. למשל, אם אתם חווים נפיחות בבטן לאחר שאתם אוכלים מוצרי חלב, יתכן ויש לכם אי סבילות ללקטוז- סוכר החלב. אי סבילות למזונות היא נפוצה ולפעמים לוקח זמן לזהות אילו מזונות גורמים להופעת התסמינים. אכילת קטניות לאחר השרייה, הנבטה ובישול ובחירת קטניות קלות לעיכול: שעועית מש ועדשים. גם צריכה עודפת של סוכרים ובפרט של פרוקטוז, עלולה לגרום לנפיחות בבטן. פרוקטוז נמצא בריכוז גבוה במיצי פירות, משקאות קלים, מיצים ממותקים, אגבה, דבש ומזונות מעובדים.
- הימנעו מארוחות גדולות
ארוחות גדולות מדי, בעיקר בתקופות חגים, עלולות להכביד על מערכת העיכול ולגרום לנפיחות בבטן כתוצאה מהעומס גדול מדי. כדי להימנע ממצב זה, מומלץ לפזר את האכילה על מספר של ארוחות קטנות במהלך היום ולא להגיע לארוחה רעבים מדי, מה שעלול לגרום לאכילת יתר ולעומס על מערכת העיכול.
- שתו מים
שתיית מים חשובה ומיטיבה עם פעילות מערכת העיכול. ידוע כי אכילה של סיבים תזונתיים, חשובה לבריאות מערכת העיכול, לתנועתיות המעיים ולשגשוג החיידקים הידידותיים. עם זאת, אכילה של סיבים מצריכה שתיית מים מספקת במשך היום, כדי להימנע מתופעות לא רצויות של גזים ונפיחות. השתדלו לא לשתות כמות רבה מדי בבת אחת, פזרו את שתיית המים על פני היום. על משקאות מוגזים רצוי לוותר, הם גם גורמים להכנסה מיותרת של גזים למערכת העיכול וגם ממותקים בסוכרים, פרוקטוז או תחליפי סוכר שגם הם עלולים לגרום לאי נוחות.
- חזקו את אוכלוסיית החיידקים הטובים
אם גזים בבטן, עצירות ונפיחות הן תופעות שחוזרות על עצמן, יתכן שאוכלוסיית החיידקים במעי שלכם אינה מאוזנת. תוספת של פרוביוטיקה או אכילת מזונות פרוביוטיים עשויה להועיל לחיזוק אוכלוסיות החיידקים הטובות. היתרון הבולט בנטילת פרוביוטיקה כתוסף תזונה הוא היכולת לדעת מה כמות החיידקים ואילו זנים נמצאים במוצר. כדאי לבחור תוסף פרוביוטיקה המכיל זני חיידקים שנחקרו ונמצאו אפקטיביים. בנוסף, מאחר שמדובר באורגניזמים חיים שעושים את דרכם במערכת העיכול, דרך חומציות הקיבה, יש חשיבות לציפוי מיוחד המגן על החיידקים מפני החומציות וישפר את השרידות שלהם לאורך מערכת העיכול ועד לאתר היעד שלהם, המעי.