פיגמנטציה בעור: הגורמים השכיחים ביותר
- מלנין הוא הפיגמנט המשפיע על גוון העור שלנו, הוא נוצר על ידי תאים בעור שנקראים מלנוציטים.
- הגורם העיקרי המאיץ את יצור המלנין הוא חשיפה לשמש, מכיוון שהוא משמש בעיקר להגנה על תאי העור מפני קרינת UV.
- כאשר פיזור המלנין בעור אינו אחיד, במוקדים מסוימים בעור נוצרת הצטברות יתר של הפיגמנט, מה שגורם להופעת כתמי פיגמנטציה ולמראה עור לא אחיד.

העור שלנו משתנה עם השנים ומושפע ממגוון גורמים, פנימיים וחיצוניים. השינויים הנראים לעין, צצים להם עם הגיל וקשורים לאיבוד הלחות, האלסטיות וכן לשינויים באחידות גוון העור. גוון לא אחיד בעור הפנים המוגדר כפיגמנטציה, אינו מצב מסוכן, אך מהווה מטרד אסתטי ונשים רבות מחפשות דרכים להסתרה והעלמת הכתמים ולהשגת מראה עור אחיד יותר. מה גורם לכתמי פיגמנטציה בעור ומהי הסיבה שלא חשבתם עליה?
מהי פיגמנטציה?
כשמדברים על פיגמנטציה מתכוונים לגוון בלתי אחיד של העור. המילה "פיגמנטציה" למעשה מתייחסת למצבים שונים המתבטאים בשינוי בגוון העור. כתמים בהירים יותר מגוון העור הטבעי נקראים כתמי "היפו-פיגמנטציה" ואילו כתמים כהים יותר מגוון העור הטבעי נקראים כתמי "היפר-פיגמנטציה", אלו הנפוצים יותר, ובהם נתמקד בכתבה זו.
מלנין: הפיגמנט האחראי על גוון העור
מלנין הוא הפיגמנט העיקרי המשפיע על גוון העור שלנו והוא מיוצר על ידי תאים בשם 'מלנוציטים'. עובדה מעניינת היא שכמות המלנוציטים זהה בבהירי עור וכהיי עור, אך אצל כהיי עור הם פעילים יותר ומייצרים יותר מלנין באופן שגרתי. חשיפה לשמש היא הגורם העיקרי לייצור מלנין, מכיוון שתפקידו להגן על תאי העור מקרינת UV. זו הסיבה שבעת חשיפה ממושכת לשמש נוצר שיזוף וככל שעובר הזמן, עודפי המלנין מתפרקים והשיזוף נעלם. כשפיגמנט המלנין מפוזר בצורה שווה, העור בעל גוון אחיד. לעומת זאת, כאשר פיזור המלנין הופך בלתי אחיד מסיבות שונות, במוקדים מסוימים בעור יש הצטברות יתר של הפיגמנט, מה שגורם למראה עור לא אחיד והופעת כתמים.
הגורמים העיקריים לפיגמנטציה
להופעת כתמי פיגמנטציה בפנים יש מספר סיבות והם נפוצים יותר אצל נשים. הסיבות המרכזיות קשורות בחשיפה לשמש ושינויים הורמונליים, אך הם עשויים להופיע גם לאחר טראומה לעור, כגון כוויה, פציעה או לאחר החלמת פצעי בגרות. יש תרופות המגבירות את רגישות העור בחשיפה לשמש וקיים גם מרכיב גנטי.
פיגמנטציה הורמונלית: כשהורמונים ושמש נפגשים
פיגמנטציה הורמונלית, נקראת גם "מלזמה" (Melesma), מתבטאת בהופעת כתמים חומים או אפורים בפנים ומופיעה אצל נשים בגיל הפוריות, בעיקר בין גילאי 20-40 ומתרחשת בעקבות ייצור מוגבר של מלנין באזורים ספציפיים בפנים: מעל השפה העליונה, הלחיים, גשר האף והמצח.
פיגמנטציה הורמונלית מכונה גם "מסיכת היריון" מכיוון שמופיעה לעיתים קרובות אצל נשים בהיריון, אך עשויה להופיע גם בעקבות שימוש באמצעי מניעה על בסיס הורמונלי, כמו גלולות למניעת היריון, התקן תוך רחמי, מדבקות, או בעת טיפולי פוריות. כתמי הפיגמנטציה מופיעים עקב השפעת הורמוני המין הנקביים על התאים בעור המייצרים את הפיגמנט, בשילוב עם חשיפה לקרינת UV.
פיגמנטציה הורמונלית (מלזמה) מופיעה אצל 75% מהנשים במהלך היריון, בשכיחות גבוהה יותר אצל כהות עור, ומופיעה אצל 33% מהנשים המשתמשות באמצעי מניעה על בסיס הורמונלי.
כתמי שמש: העור זוכר
כתמי שמש נוצרים כתוצאה מחשיפה לקרינת השמש, מכונים גם "כתמי גיל", הם מופיעים לרוב אחרי גיל 50 כעדות לכך שהעור נחשף לקרינת UV לאורך השנים ובשכיחות גבוהה יותר אצל בהירי עור. חשיפה לקרינת UV מאיצה את יצור המלנין בעור, שכאמור נועד להגן על העור שלנו מפני הקרינה. בנוסף, חשיפה לקרינת השמש גורמת לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים בעור, שגם הם מאיצים את ייצור המלנין. כמו בכל תופעה עורית, כדאי לגשת להיבדק אצל רופא העור, על מנת לוודא שאכן מדובר בכתמי שמש ולא בנגעים המצריכים טיפול רפואי.
פיגמנטציה פוסט דלקתית: כשהחלמה של פצע משאירה סימן
פיגמנטציה פוסט-אינפלמטורית (PIH) נגרמת בעקבות מצב דלקתי בעור ומתבטאת בהופעת כתמים חומים שנותרים לאחר ההחלמה. כתמי הפיגמנטציה יכולים להופיע אחרי כל סוג של טראומה בעור- פציעה, כוויה, הסרת שיער או לאחר החלמת פצעי בגרות. גם כאן, יש נטייה מוגברת אצל כהה עור והתופעה עלולה להחמיר עוד יותר בעקבות חשיפה לשמש, השכיחות זהה אצל נשים וגברים ויכולה להופיע בכל הגילאים. מצב זה נגרם עקב השפעת תוצרי דלקת על אותם תאים המייצרים את פיגמנט המלנין. באזור בו מתרחש הגירוי, יש ייצור מוגבר של מלנין וכך נוצר הכתם.
הידעת? חשיפה לאור כחול גורמת לפיגמנטציה
כולם יודעים שחשיפה ממושכת לשמש מזיקה לעור הפנים. מה שלא כולם יודעים, זה שאותה קרינה מגיעה אלינו ממקורות נוספים שנמצאים בסביבה שלנו, גם בתוך הבית. בחיים המודרניים אנו חשופים כל הזמן לאור הכחול הנפלט מהמכשירים האלקטרוניים ומתאורה בבית, במשרד ואפילו ברכב. מסכי המחשבים והטלפונים הניידים, הם המכשירים העיקריים שחושפים אותנו בצורה ישירה לאור הכחול. האור הכחול הוא בעל אורך גל קצר מאוד, הוא גורם לנזק מצטבר ומאיץ את קצב הזדקנות העור. האור הכחול גורם לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים בעור ומביא לפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין. ההשפעה מצטברת במשך הזמן וקשורה בהזדקנות מואצת של העור, היווצרות כתמי פיגמנטציה או החמרה של מצב קיים.