תוספי תזונה בהנקה
- יש ויטמינים ומינרלים שמומלץ לצרוך במהלך ההיריון וחשוב להמשיך איתם גם בתקופת ההנקה.
- לפי המלצות ארגוני הבריאות העולמיים מומלץ לצרוך אומגה 3 מסוג DHA בזמן ההיריון וההנקה.
- נשים רבות נוהגות לצרוך צמחים בהנקה, כמו חילבה ומורינגה, להגברת ייצור החלב כפי שמקובל באופן מסורתי בתרבויות שונות.

בשבועות הראשונים שלאחר הלידה, הגוף נדרש למלא מאגרים של ויטמינים ומינרלים ששימשו אותו במהלך ההיריון. הדרישה של הגוף לוויטמינים ומינרלים מסוימים עולה בתקופת ההיריון וההנקה, על מנת לספק את צרכי העובר המתפתח, לספק לתינוק את כל הרכיבים הדרושים לו בהנקה ולטובת בריאות האם. האם רק נשים מניקות צריכות לצרוך תוספי תזונה? אילו תוספי תזונה מומלץ לצרוך לאחר לידה? על איזה תוסף אסור לוותר והאם יש דרך טבעית לעודד יצור חלב? כל מה שרצית לדעת על תוספים בהנקה, בכתבה שלפניך.
מה כדאי לקחת אחרי הלידה?
ראשית, לא רק נשים מניקות זקוקות לתוספי תזונה, אלא כל אישה אחרי לידה. ההמלצה לצרוך תוספי תזונה חלה על כל הנשים לאחר לידה, גם מניקות וגם לנשים שאינן מניקות. כמעט כולן יודעות שמומלץ לצרוך תוספי תזונה לפני ובזמן ההיריון. מה שלא כולן יודעות, זה שאותה המלצה, על אותם רכיבים תזונתיים- מתייחסת גם לתקופה שלאחר הלידה. נתחיל מהעיקר, הוויטמינים והמינרלים המומלצים לכולן.
מולטי ויטמין-מינרל לנשים הרות: גם לאחר הלידה!
אחד מתוספי התזונה החשובים לתקופת ההנקה הוא לא אחר מאשר מולטי ויטמין-מינרל להיריון. מולטי ויטמין להיריון (תוסף "פרנטל") כולל את כל הרכיבים המומלצים לתקופה זו, להתפתחות העובר ולבריאות האם. לא כולן מודעות לעובדה שההמלצה היא להמשיך וליטול את ארבעת הרכיבים המומלצים בהיריון- גם לאחר הלידה. ההמלצה על חלק מהרכיבים תקפה לנשים מניקות וגם לנשים שאינן מניקות.
- ברזל – נפח הדם בהיריון עולה וההמלצה על נטילת ברזל היא גורפת לכלל הנשים ההרות, אך גם לנשים לאחר הלידה, זאת בנוסף להמלצה על אכילת מזונות עשירים בברזל. ברזל מהווה מרכיב בחלבון ההמוגלובין שתפקידו הובלת חמצן בגוף. מחסור בברזל פוגע באופן ישיר באספקת החמצן ועל כן חיוני גם עבור האם וגם עבור התינוק. מומלץ לצרוך תוסף ברזל במינון של 30 מ"ג החל מסוף השליש הראשון ועד שישה שבעות לאחר הלידה. תוספת של ויטמין C משפרת את ספיגת הברזל.
- ויטמין D – ישנה המלצה על נטילת תוסף ויטמין D במשך כל תקופת ההיריון וההנקה במינון של 200-400 יחב"ל ביום. הצורך בוויטמין D עולה בזמן ההיריון והוא בעל חשיבות רבה להתפתחות העצמות ולמערכת החיסון.
- יוד – חשוב להתפתחות תקינה של המוח ומערכת העצבים ולתפקוד תקין של בלוטת התריס. מומלץ ליטול יוד במינון של 150-250 מק"ג ביום, לפחות חודש לפני הכניסה להיריון, בתקופת ההיריון ולמשך כל תקופת ההנקה. מחסור ביוד קשור בהתפתחות קוגניטיבית לקויה.
- חומצה פולית – קיימת המלצה על נטילת חומצה פולית באופן יומיומי לנשים למשך כל תקופת הפוריות במינון של 400 מק"ג ביום. הזמן החשוב ביותר הוא בשלושת החודשים טרם הכניסה להיריון ושלושת החודשים הראשונים להיריון. באופן אידיאלי, כדאי להיצמד להמלצה ולהמשיך בנטילת חומצה פולית באופן קבוע בכל תקופת הפוריות, כלומר גם לאחר הלידה. החומצה הפולית שקיימת במזון באופן טבעי אינה עונה על צורכי הגוף בהיריון ויש לצרוך אותה כתוסף תזונה. רצוי לבחור תוסף אשר מכיל את הצורה הטבעית והפעילה- מתיל-פולאט שנספגת בצורה טובה יותר.
בשורה התחתונה, כשמדובר על תוספי תזונה להנקה, במקום לקחת כל רכיב בתוסף תזונה נפרד, המשיכי לצרוך את המולטי ויטמין-מינרל שלקחת בהיריון- גם לאחר הלידה! וודאי שהוא מכיל את ארבעת הרכיבים הללו במינונים המומלצים. למי שתוהה, זה התוסף שלא כדאי לוותר עליו.
אומגה 3 לאחר הלידה
לפי ההמלצות של ארגוני הבריאות העולמיים, מומלץ לצרוך אומגה 3 מסוג DHA במינון של לפחות 200 מ"ג ביום בזמן ההיריון וההנקה. אומגה 3 חשובה גם לנשים לאחר לידה שאינן מניקות. ניתן לקבל אותה דרך התזונה, דרך אכילה של שתי מנות דג בשבוע: סלמון, בקלה, מקרל, סרדינים או טונה או על ידי צריכת תוסף תזונה. אומגה 3 חשובה להתפתחות המוח של התינוק ולבריאות האם. מי שלא אוכלת דגים בצורה קבועה יכולה ליטול תוסף של אומגה 3. כדאי לבחור תוסף אומגה 3 ייעודי לנשים הרות גם בתקופה שלאחר הלידה, המכיל מינון מוגבר של חומצת השומן DHA והעומד בתקנים מחמירים לבקרת מתכות ומזהמים שעלולים להימצא בדגים.
תוסף חילבה בהנקה
באופן מסורתי, מקובל לתת לנשים לאחר לידה צמחים שונים במטרה לחזק אותן ולסייע להן בהגברת ייצור החלב. על אף שאין ביסוס מדעי למנגנון השפעתו המדויק, חילבה הוא אחד הצמחים הנפוצים לשימוש למטרה זו וגם נשים מניקות במדינות המערב אימצו אותו בשנים האחרונות ורבות צורכות אותו בתקופת ההנקה.
הצמח חילבה, נקרא בעברית "גרגרנית יוונית", מוכר בשימושים הקולינריים במטבח התימני, הפרסי, הקוצ'יני והאתיופי, ומהווה מרכיב בתבלין הקארי ההודי ורוטב העמבה. הרכיב הצמחי 'טריגונלין' (Trigonelline) הוא המקנה לחילבה את טעמו וריחו האופייניים. לצד השימושים הקולינריים, נהוג להשתמש בו באופן מסורתי במספר תרבויות לשימושים בריאותיים שונים, למשל לשמירה על רמות סוכר ושומנים מאוזנות בדם. זרעי החילבה עשירים במינרלים, ויטמינים, חומצות שומן חיוניות וסיבים תזונתיים. הוא נמצא בשימוש מסורתי גם ברפואה הסינית, וניתן על פי הסינים למצבים של חסר וחולשה.
מורינגה בהנקה ולאחר הלידה
מקורו של עץ המורינגה בצפון הודו, והוא נמצא בשימוש מסורתי ברפואה ההודית ובמדינות נוספות במזרח הרחוק. מורינגה נחשב צמח מזין, בעל ערכים תזונתיים מרשימים ואף מוכר כ"מזון על". מורינגה זכתה לכינוי "עץ הפלא", משתמשים בחלקים שונים של הצמח ובמיוחד בעלים. עלי המורינגה שימשו באופן מסורתי למניעת חוסרים תזונתיים ולשיפור הבריאות, במיוחד בקרב נשים מניקות. העלים מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים, כגון ויטמין A, C, K וויטמינים מקבוצת B וכמות מרשימה של מינרלים כמו ברזל, סידן אשלגן, מגנזיום ואבץ. בשנים האחרונות נעשים מחקרים רבים על הצמח ולמרות שטרם נמצא ביסוס מדעי על ההשפעה הישירה שלו על יצור החלב, נשים מניקות נוהגות להשתמש בו לעידוד ייצור חלב וכהעשרה תזונתית לאחר לידה.
תוספי תזונה בהנקה: אל תוותרי עליהם!
בין אם את מניקה ובין אם לא, התקופה שלאחר הלידה היא תקופה שחשוב מאוד לחזק את הגוף ולמלא מאגרים, לכן חשוב ליטול את תוספי התזונה המומלצים להיריון גם אחרי הלידה. אם החלטת להניק, נטילת התוספים בהנקה תשפיע גם על התינוק המתפתח, שיקבל את כל רכיבי ההזנה החשובים עבורו דרך החלב בהנקה. אם אינך מניקה, בכל מקרה התקופה שלאחר הלידה היא זמן מצוין לדאוג לחיזוק והשלמה תזונתית עבורך.