משתחררים מהלחץ, נפרדים מהמתח

מתח
25 מרץ 2024
בשורה התחתונה, מה הכי חשוב לדעת?
  • סטרס נגרם מתחושת מצוקה כתוצאה מגירוי פיזי או פסיכולוגי וגורם להפרשת הורמוני סטרס כחלק ממנגנון הישרדותי מובנה
  • אף על פי שהמתח שהאדם המודרני חווה לרוב לא נגרם מסכנת חיים ממשית, אלא בעיקר כתוצאה ממחשבות ודאגה, די בהן על מנת להפעיל את אותו מנגנון הישרדות פיזיולוגי.
  • למחשבות יש כוח. עיסוק במחשבות שליליות ומטרידות גורם לסטרס כרוני, שנותן את אותותיו לאורך זמן, ביציאה מאיזון של מערכות הגוף השונות
משתחררים מהלחץ, נפרדים מהמתח

החל משנת 2020 אנחנו נדרשים להתמודד ולהסתגל מחדש לאי יציבות שמצריכה מרבים מאיתנו לעשות אדפטציה לחיים עם תקופה משברית ארוכה. תקופות שכאלו משפיעות על חלקנו באופן ישיר יותר ומהוות כר פורה להתפתחות של אתגרים וקשיים רגשיים.

על אף שאנחנו רגילים לכך שחיי היום יום שלנו מצריכים מדי פעם הסתגלות מחדש למצבים, אם זה בגלל עזיבה מקרית, פרישה או התרחקות מאנשים קרובים, העובדה שבשנתיים האחרונות אנחנו ניזונים בצורה אינטנסיבית יותר מאמצעי התקשורת השונים וחיים עם תחושה כללית של חוסר שליטה וניסיון לשרוד בעולם אסוני, יוצרת אצל רבים מאיתנו קושי להסתגל מחדש והתמודדות רגשית לא פשוטה. התמודדות זו יכולה לבוא לידי ביטוי בתחושות של ייאוש, לחץ מוגבר, מתח, התרחקות, הסתגרות ודאגה בלתי פוסקת.

אז איך בכל זאת אפשר להתמודד?

מקור המתח

התגובה של הגוף שלנו למתח, אשר מתבטאת בקצב פעימות לב מוגבר ושחרור אדרנלין וקורטיזול לדם, שימשה אותנו נאמנה בתקופות קדומות והייתה המפתח להישרדות נוכח סכנות כגון טורפים וסביבה עוינת. כיום, המנגנון הפרימיטיבי שעזר לנו לשרוד, הפך לנקודת תורפה המקצרת את תוחלת החיים שלנו.

אני חווה מתח או שחיקה?

מתח (סטרס) הוא מונח המציין תחושה של מצוקה הנובעת מפגיעה במצב המאוזן של האדם כתוצאה מגירוי פיזי או פסיכולוגי. קיים הבדל בין מתח חד־פעמי, כמו בהלה רגעית וחולפת ברחוב או ההבנה שאיחרנו לעבודה, לשחיקה. שחיקה היא תוצאה של מתח כרוני: התמודדות אינסופית עם דאגות ומחשבות מטרידות, שנובעות מעבודה תובענית, זוגיות מורכבת, מחלה של בן משפחה או בעיות כלכליות. אלו טרדות יומיומיות אשר מקשות עלינו להירגע ולהרפות.

מחשבות מעוררות לפעולה

העיסוק התמידי במחשבות טורדניות מפעיל את המערכת הסימפתטית שאחראית לתפקודי הגוף בשעת מתח. כאשר מתעוררת מצוקה, המערכת מכינה הגוף לתגובת "הילחם או ברח" באמצעות הגברת ייצור האדרנלין, העלאת קצב פעימות הלב והכנת השרירים לפרץ של אנרגיה. עם חלוף המצוקה, המערכת הסימפתטית יוצאת מהתמונה ומאפשרת לתהליכי העיכול והפרשת ההורמונים להמשיך בפעולה סדירה.

אף על פי שהמתח שחווה האדם המודרני לרוב אינו נובע מסכנת חיים, אלא ממחשבות וטרדות יומיומיות, די בהן על מנת להפעיל את מנגנון ההישרדות הפיזי. כתוצאה מכך אנו אוגרים שעות ארוכות של פעימות לב מוגברות ושחרור הורמוני מתח וחרדה. אלו נותנים את אותותיהם בגופנו, הגוף שלנו נחלש וגם המערכת החיסונית עלולה להיחלש. בנוסף עלולות להופיע בעיות בריאותיות שונות כמו בעיות עיכול, חוסר ריכוז, עייפות, כאבי ראש ואף בעיות חמורות יותר.

כיצד להפחית את המתח?

המתח אמנם מלווה אותנו לכל מקום, אך הוא איננו חלק בלתי נפרד מאתנו. ככל שנדע טוב יותר להתכונן מראש לשינויים צפויים ונבין מה עלינו לעשות על מנת שהיום יתנהל על מי מנוחות – כך נבצע את המשימות ביעילות וברוגע ונפחית את המתח המלווה את הפעולות היומיומיות שלנו.

להלן מספר שיטות להפחתת הלחץ שיתאימו לכל אחד:

  • מרחק בטוח נסו להימנע מלהיכנס למצבים מלחיצים. שימו לב לדברים שמוציאים אתכם מדעתכם ומלחיצים אתכם והשתדלו להתרחק מהם במידת האפשר. אל תיכנסו בכוח למקומות שמעוררים בכם אי נוחות.
  • עצמו עיניים – לפעמים כל מה שאנחנו צריכים זה לעצום עיניים, לתת לעולם להיעלם וליהנות מהשקט. עצימת עיניים מאפשרת לנו לקטוע את שטף המידע הבלתי פוסק שמגיע אלינו מהסביבה, להתכנס לתוך עצמנו, ולהירגע.
  • לנשום עמוק נשימה היא הבסיס לרגיעה. נשימות עמוקות וארוכות מספקות שפע של חמצן למוח ולשאר האיברים החיוניים בגוף ומאפשרות לנו להשתחרר מהמחנק המלווה בשהות ממושכת בין ארבעה קירות.
  • לבד וטוב לו – לפעמים כל מה שצריך כדי להירגע ולהרגיש טוב יותר זה כמה דקות לבד, מבלי שאף אחד ידבר אתנו, יבקש משהו או ישאל שאלה. גם אם אין בקרבת מקום פארק ירוק ומבודד, אפילו החנייה של הבניין או מסדרון שומם יאפשר לכם להיות עם עצמכם ולתת לזרם המחשבות והדיבורים הפוגה קלה.
  • מוזיקה  למוזיקה יש השפעה מיידית על מצב הרוח שלנו. אם אתם חשים לחוצים ומוטרדים, פנו כמה דקות כדי לשמוע שיר שאתם אוהבים. ההנחה שרק שירים רגועים מרגיעים היא מוטעית – לפעמים דווקא שירים פרועים ורועשים עשויים לעזור לכם לפרוק את המתח ולשחרר את הגוף מהקיפאון הממושך.
  • קצת אוויר לנשימה – כאשר אנו שקועים בעבודה או בלימודים קל לנו לא לשים לב שלא יצאנו מהחדר כבר 10 שעות, או במקרים חמורים יותר – שאפילו לא קמנו מהכיסא.  שהות ארוכה כל כך בין ארבעה קירות, המלווה בהתמקדות ארוכה במסך מרצד היא ערובה למתח. קחו הפסקה קצרה בחוץ, נשמו אויר צח, שבו על ספסל בפארק סמוך ותנו לעצמכם כמה דקות של רוגע ושלווה.
  • מים בששון – למים יש נוכחות מרגיעה. כשאנחנו בקרבת מים, משהו במצב הרוח שלנו משתנה לטובה. אם יש בקרבתכם מקור מים – ים, אגם או אפילו מזרקה יפה – לכו לשם ונסו להתרכז במים. גם לדמיין את עצמכם בים יכול לעזור: הכחול האינסופי של הים מרגיע את המחשבות, מרחיב את הלב, נותן פרופורציות. זכרו שאפילו מקלחת זריזה עושה פלאים למצב הרוח.

אולי יעניין אתכם גם

גוד נייט | Good Night

גוד נייט | Good Night

פורמולה על בסיס צמחים לנטילה לפני השינה
 59.9
Add to Wishlist
Add to Wishlist

Add to Wishlist
Add to Wishlist
רילקטיום

רילקטיום

רכיב פטנטי המופק מחלבון חלב (לשעבר לקטיום)
 141.0
Add to Wishlist
Add to Wishlist

Add to Wishlist
Add to Wishlist
קומפלקס B-50

קומפלקס B-50

קומפלקס של ויטמיני B, בשילוב עם מגנזיום ציטראט
 77.8
Add to Wishlist
Add to Wishlist

Add to Wishlist
Add to Wishlist
מגנזיום ציטראט בתוספת ויטמין B6

מגנזיום ציטראט בתוספת ויטמין B6

טבליות של מגנזיום ציטראט יחד עם ויטמין B6  
 70.5
Add to Wishlist
Add to Wishlist
מידע נוסף
Add to Wishlist
Add to Wishlist


גלו עוד באותו נושא

להפחית מתחים, לישון טוב ולהחזיר את השלווה לחיים
מתח
25 מרץ 2024

להפחית מתחים, לישון טוב ולהחזיר את השלווה לחיים

תאמינו או לא, אבל הדרך להפחתת מתחים אינה דורשת מומחיות או כישרון מיוחד. היכנסו לכתבה וקראו על מספר טיפים לחיים בריאים ורגועים יותר שכל אחד…
ספרו לי עוד
הרשמו לניוזלטר שלנו
הירשמו עכשיו לניוזלטר של סופהרב וקבלו עדכוני אורח חיים בריא!