פרוביוטיקה לחלל הפה והגרון? יש דבר כזה!
- לחיידקים הפרוביוטיים המצויים בפלורה שלנו תפקיד חשוב בבריאותנו, מאחר והם תורמים להגנה מפני חיידקים מחוללי מחלה.
- נטילת אנטיביוטיקה הניתנת בזיהומים חיידקיים, פוגעת בחיידקים מחוללי המחלה, אך גם בחיידקים הידידותיים.
- נטילת פרוביוטיקה עשויה לתרום להשבת המאזן לאחר טיפול אנטיביוטי.

המונח פרוביוטיקה הפך בשנים האחרונות למוכר עבור רובנו. פרוביוטיקה זה שם כולל לחיידקים טובים המתקיימים בגופנו ומסייעים לתפקודן היעיל של מערכות שונות כגון מערכת העיכול ומערכת החיסון. נטילת פרוביוטיקה היא בעצם נטילה אקטיבית של חיידקים פרוביוטיים לגופנו, בדרך כלל באמצעות מזונות מסוימים העשירים בפרוביוטיקה או באמצעות תוספי תזונה ויש לה תפקיד חשוב בפתרון ומניעת בעיות בריאות רבות. הפעם אנחנו הולכים להפתיע אתכם ולגלות לכם שהתפקיד שלה רחב הרבה יותר ממה שאתם חושבים.
מתי נוטלים פרוביוטיקה לגרון?
עד כה הורגלנו לחשוב שנטילת פרוביוטיקה מיועדת לתסמינים במערכת העיכול כמו נפיחות בבטן, גזים ויציאות לא סדירות. כל אלו אכן קשורים במקרים רבים להפרה במאזן החיידקים במערכת העיכול. נטילת פרוביוטיקה תורמת לחיזוק אוכלוסיות החיידקים הפרוביוטיים הרצויים במערכת העיכול.
המקרה השני שרובנו מכירים היטב הוא צריכת פרוביוטיקה במקביל לנטילת אנטיביוטיקה. תפקיד האנטיביוטיקה הוא לקטול חיידקים "מזיקים" והיא עושה זאת היטב. למעשה מאז גילוי האנטיביוטיקה השתנו פני הרפואה ללא היכר. אך מאחר ואנטיביוטיקה פוגעת גם בחיידקים "הטובים", יש המלצה על נטילת פרוביוטיקה בסמוך ולאחר טיפול אנטיביוטי, בהפרש של שעתיים מזמן נטילת האנטיביוטיקה.
פרוביוטיקה נגד סטרפטוקוקוס?
זה אולי יפתיע אתכם, אבל חשוב להכיר שפעילות החיידקים הפרוביוטיים לא מוגבלת למערכת העיכול בלבד. החיידקים הפרוביוטיים נמצאים במקומות נוספים בגוף כמו חלל הפה והגרון. אחד מזני החיידקים הפרוביוטיים הנמצאים בחלל הפה הוא זן ששמו .Blis k12 מדובר בזן פרוביוטי שמהווה חלק מהפלורה בחלל הפה ונוכחותו נמצאה במחקרים כתורמת לעיכוב צמיחת חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלה) שגורמים לדלקות גרון, כמו סטרפטוקוקוס A. בליס K12 הינו חיידק פרוביוטי ייחודי, ספציפי לטיפול באזור הלוע וחלל הפה. יעילותו מושגת בזכות יכולתו להתיישב ולהשתרש בחלל הפה, שם הוא יוצר מאזן חיובי כנגד חיידקים פתוגניים. בנוסף, החיידק Blis k12 עשוי לסייע גם לטיפול בריח רע מהפה שעלול להיגרם כתוצאה מהתרבות של חיידקים בחלל הפה ובגרון.
אז במיוחד בתקופת המעבר, כשמערכת החיסון מאותגרת יותר, ובמיוחד למי שיש לו נטייה מוגברת לזיהומים ודלקות גרון, זה בדיוק הזמן להתחיל ליטול פרוביוטיקה ייעודית, במטרה להפחית זיהומים על רקע חיידקי בתקופת החורף.